Loading Vodič

« Nazad na vodič

  • Ovaj događaj je prošao.

Oslikavanje murala na OŠ Olga Petrov u Padinskoj skeli

26.05.2023. @ 10:00 - 28.05.2023. @ 20:00

Oslikavanje murala na OŠ Olga Petrov u Padinskoj skeli
Fotografija: Promo

Petak 26. 5 od 10h – Početak izrade murala

Učestvuju: Barbara Dimić, Kerim Mušanović, Marija Šoln, Goran Todorović

od 15h – Dečija radionica stencil i paste-up tehnike sa Goranom Todorovićem

————————————–

Subota 27.5 od 10h do 20h – Celodnevna izrada murala

————————————–

Nedelja 28.5 od 10h do 20h – Izrada murala

od 18h – Projekcija filma Leto kada sam naučila da letim i razgovor sa:

rediteljem Rašom Andrićem, mladom glumicom Klarom Hrvanović i producentima

filma Milanom Stojanovićem i Majom Popović Milojević.

Događaj je otvoren za javnost.

————————————-

Predstojećeg vikenda, od petka 26. maja do nedelje 28. maja, na fasadi OŠ Olga Petrov u Padinskoj skeli realizovaće se slikanje četiri murala u okviru KROKODILove inicijative Free the Streets/Free the People pokrenute u decembru prošle godine. Oslikavanje murala pratiće niz aktivnosti za decu i odrasle iz lokalne zajednice koji će aktivno učestvovati u transformaciji zidova.

Uznemirujuća je količina agresivnih, desničarskih sadržaja koji se nalaze na zidovima duž Zrenjaninskog puta, u naseljima koja Padinskoj skeli prethode, da bi se u samom ovom naselju oni dodatno intenzivirali. Gore navedene činjenice uznemiravaju veliki broj građana i građanki uključenih u inicijativu Free the Streets/Free the People a posebno zloupotreba javnog prostora kako bi se slale poruke netrpeljivosti, pa čak i otvorene mržnje. Nakon masakra koji nas je u Srbiji sve onespokojio, koji nas još uvek drži u stanju nemoći i dubinske tuge, mislimo da je važno da i o ovom aspeku skrivenog uticaja na našu decu ukažemo i otvoreno razgovaramo.

Iako formalno beogradsko naselje, Padinska skela je 25 km udaljena od centra s kojim je veoma skromno povezana gradskim prevozom, a ovaj deo grada je često stigmatizovan zbog prisustva zatvora i bolnice za mentalne bolesti. Važno je napomenuti da u naselju ne postoji ni jedan prostor namenjen kulturnim sadržajima.

Nastankom murala na fasadi centralne zgrade OŠ Olga Petrov, ne samo da ćemo učenike uputiti u sam proces nastanka murala, već će i nakon ove aktivističko-umetničke akcije, dvorište škole ostati kao svojevrsna galerija na otvorenom za sve žitelje Padinske skele. 

Oslikavanje murala na OŠ Olga Petrov u Padinskoj skeli
Marija Šoln

O inicijativi Free the Streets/Free the People:

Zidovi na ulicama srpskih gradova i varošica već duže vreme predstavljaju poprište različitih desničarskih i drugih grupa kao i platformu za promovisanje njima bliskih politika. Rezultat podrške, ali i ovakvog skrivenog uticaja državnih struktura jeste urbani pejzaž zasićen iscrtanim porukama, šablonima, grafitima i muralima koji direktno pozivaju na mržnju, zlobu, uskogrudost, rasizam, seksizam i generalno šire različite toksične sadržaje stvarajući društvo prepuno nasilja koje je prisutno na svim nivoima, a posebno kod mladih ljudi.

Namera dvogodišnje inicijative nazvane Free the Streets/Free the People jeste da kroz tri glavna pravca aktivnosti utiče na izmenu gorepomenute prakse i podigne svest o štetnosti šovinističkog i reduktivnog načina promišljanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti koji je dominantan u javnom prostoru. To su:

1.         umrežavanje građana oko uličnih umetničkih intervencija,

2.         transformacije javnih prostora,

3.         javno zagovaranje na lokalnom i nacionalnom nivou s ciljem promene zakonskih rešenja po pitanju                                 ispoljavanja govora mržnje.

Informacije

Početak:
26.05.2023. @ 10:00
Kraj:
28.05.2023. @ 20:00
Event Tags:
,
Web stranica:
https://www.krokodil.rs/2023/05/oslikavanje-murala-na-os-olga-petrov-u-padinskoj-skeli/

Lokacija

OŠ Olga Petrov
Padinska Skela 9, Palilula
Beograd,Srbija
+ Google Map