Loading Vodič

« Nazad na vodič

  • Ovaj događaj je prošao.

Poznata imena svetske strip scene dolaze na 17. Hercegnovski strip festival

01.09.2023. @ 20:00 - 06.09.2023. @ 23:00

Poznata imena svetske strip scene dolaze na 17. Hercegnovski strip festival
Foto: Promo

Ovogodišnje, sedamnaesto izdanje Hercegnovskog strip festivala (HSF) će se održati od 1. do 6. septembra na više lokacija u Herceg Novom i Tivtu. Izuzetno bogat šestodnevni program sadržaće brojne izložbe, crtanje za fanove, radionice za sve uzraste, prezentacije i predavanja, kao i bogat prateći muzički program.

Među specijalnim gostima ovogodišnjeg izdanja festivala su Zoe Thorogood, koja je dobila ovogodišnju nagradu “Russ Manning” za najperspektivnijeg strip autora sveta, a uz nju iz Velike Britanije dolaze Dave McKean, Doug Braithwaite i Ian Churchill, iz Španije Francis Portela, iz Italije: Marianna Ignazzi, Grazia La Padula, Ester Cardella i Marco Mastrazzo, te Dana Dimat iz Francuske, Kineskinja Yi Yang i Slovenac Zoran Smiljanić.

Pored njih u Herceg Novi i Crnu Goru dolazi još više od sedamdeset vrhunskih umetnika koji su već ranije bili specijalni gosti, poput Fernanda Danjina, Vilijama Simpsona, Jenike Jofreda, Frederika Ramuzata, Đorđa Pontrelija, Đoevita Nuća, Paskvalea Del Vekija, Sare Burini, Artjoma Trakhanova, Mirka Čolaka kao i ostalih najvećih regionalnih stvaralaca devete umetnosti.

Poznata imena svetske strip scene dolaze na 17. Hercegnovski strip festival
Filip Andronik, ilustracija

U petak, 1. septembra u 20:30 na Trgu Belavista, biće održano svečano otvaranje festivala. U galeriji „Josip Bepo Benković“ će biti otvorena izložba radova specijalnih gostiju i izložba „Diplomatija i strip“ u saradnji sa Francuskim institutom u CG, a u galeriji „Sue Ryder“ izložba „Zimska kraljica“- Fernanda Dagnina, kojoj će ovo biti svetska premijera.

Narednog festivalskog dana, u subotu 2. septembra, od 11 do 13 časova coworking “Kolektiv Novi” organizuje škole i radionice crtanja stripova, dok će od 11 do 17 časova na Trgu Nikole Đurkovića biti organizovano crtanje za fanove, crtanje na majicama i berza stripa.

Od 17:30 do 20 časova na HSF platou, u Radio caffeu Pasta di Bocca, na programu su prezentacije: roman Brat predstaviće Milko Peko i Nikola Ćurčin, o stripu u Crnoj Gori govoriće Luka Rakojević, svoj rad će predstaviti Miodrag Spasojević, a izdanje “Farto 2” predstaviće Fran Strukan, Bob Solanović, Valentina Briški i Krešimir Biuk.

Poznata imena svetske strip scene dolaze na 17. Hercegnovski strip festival
Pasquale Del Vecchio, ilustracija

U nedelju 3. septembra, od 11 do 14 časova u trofejnoj Sali PVK “Jadran”, na programu će biti masterclass Fredija Ramuzata – “Storyboard u reklamama”, predavanje „NFT stripovi godinu dana kasnije” (Andrew Scott) i promocija SF magazina “Anthanatik” (Marijana Tepić).

Od 11 do 20h u Resto-baru “Jadran” biće organizovano crtanje za fanove, crtanje na majicama i berza stripa, a u večernjim satima (od 18h) prezentacija i razgovor sa Daveom McKeanom, Ianom Churchillom i Dougom Braithwaiteom, kao i Zoe Thorogood i Jenikom Ioffredom o nezavisnom stvaralaštvu u Velikoj Britaniji.

Četvrtog festivalskog dana, u ponedeljak 4. septemba, od 10 do 14 časova na Šetalištu Pet Danica od Yachting cluba do Sol kafea biće organizovano crtanje za fanove, crtanje na majicama i berza stripa, a od 16 do 20 časova se ovaj program seli na Vista Square u Portonovom.

U utorak 5. septembra, crtanje za fanove, crtanje na majicama i berza stripa biće od 10 do 12 časova na Brodu “Tahiti” (Tivat Pine), dok će od 14 do 18 časova u “Klinci Village Resortu” u Luštici, uz crtanje za fanove i crtanje na majicama biti organizovana i škola crtanja u prirodi, kao i crtanje stripa u boci.

Poznata imena svetske strip scene dolaze na 17. Hercegnovski strip festival
Sofija Rašo, ilustracija

Za kraj programa u Luštici najavljena je panel diskusija “Umetnice u stripu” na kojoj će učestvovati specijalne gošće XVII HSF-a: Marianna Ignazzi, Grazia La Padula, Ester Cardella, Dana Dimat, i Yi Yang.

U sredu 6. septembra, poslednjeg dana festivala, od 11 do 22h u Beach baru “Peoples” na programu je crtanje za fanove, crtanje na majicama i berza stripa, dok će od 12 časova biti održan program “Tačno u podne” – Prezentacija i razgovor sa specijalnim gostima (Marco Mastrazzo, Francis Portela i Zoran Smiljanić).

U muzičkom programu festivala nastupiće poznata pop/rock/reggae grupa „Zoster“ iz Mostara, grupe „DLM“ (Deca loših muzičara) i rock bend „Virvel“ iz Beograda, “Ritam Sex-i-Ja Red Hot Chili Peppers Tribute band“, Marko Vlahović i Goran Gump Milojević koje će pratiti sjajni muzičari Dragan Ivanović iz Kotora i Martin Đorđević iz Beograda, i „Lutke na koncu“ sa svojim KUD Idijoti tribute programom.

Kao predgrupe će nastupiti hercegnovski sastavi „oDOLL“ i “Low Voltage”, te beogradska grupa „Monah“ aktuelni pobjednik Bunt rock festivala sa kojim HSF ima dugogodišnju saradnju, a poznate HSF žurke će svako veče upotpunjavati i didžejevi iz „Groovy Castel Nuovo“ ekipe.

Informacije

Početak:
01.09.2023. @ 20:00
Kraj:
06.09.2023. @ 23:00
Event Category:
Event Tags:
, ,
Web stranica:
https://www.facebook.com/events/247687018004453

Moda i lepota

Pratite City

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.