Loading Vodič

« Nazad na vodič

  • Ovaj događaj je prošao.

Predstavljanje festivala Dok’n’Ritam 1. juna

01.06.2023. @ 21:00

Predstavljanje festivala Dok'n'Ritam 1. juna
Sandra Rančić

Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam biće predstavljen u SKCNS Fabrici 1. juna u 21 čas.

U pitanju je jedinstven festival u Srbiji koji, pored takmičarske i revijalne selekcije muzičkih dokumentaraca, uključuje i promocije muzičkih knjiga, kao i koncerte afirmisanih i neafirmisanih sastava iz regiona.

Festival se održava u Beogradu, u Domu kulture Studentski grad, a u septembru 2023. će biti održan osmi put. U sklopu predstavljanja festivala, biće prikazani filmovi “Uskrs, grad i rock’n’roll” i “Rainey”, dokumentarci koji su nagrađeni na prethodnim izdanjima Dok’n’Ritma.

Posle projekcija, razgovaraćemo o festivalu i muzičkim dokumentarcima sa direktorkom festivala Sandrom Rančić i autorima prikazanih filmova.

Satnica:

21:00 – projekcija filma “Rainey”, autora Miloša Tasića
21:35 – projekcija filma “Uskrs, grad i rokenrol”, autora Ivana Velisavljevića i Katarine Janković-Popović
22:00 – razgovor sa Sandrom Rančić, osnivačicom i direktorkom festivala Dok’n’Ritam i autorima filmova Katarinom Janković-Popović, Ivanom Velisavljevićem i Milošem Tasićem

O filmu “Rainey”:

Rejni (Rainey) predstavlja dramatizaciju događaja iz života mladog muzičara Marka Marjanovića, čiji je pseudonim “Mark Rainey”. On je rođen sa samo jednim prstom na levoj šaci nasuprot čemu on uspeva da svira nekoliko instrumenata i da sam producira sve svoje pesme. Do sada je objavio dva albuma, jedan EP i nekolicinu singlova, čime predstavlja simbol borbe i upornosti u gradu Nišu u Srbiji gde je poslednjih godina stekao veliku popularnost koja još uvek raste.

Premijerno je prikazan na 66. Martovskom festivalu ove godine u okviru selekcije kratkometražnih dokumentarnih filmova i nakon toga je prikazan na 4. Dok ‘n Ritam festivalu gde je dobio sprecijalno priznanje žirija (Koji su činili Tea Lukač, Milen Alimpijević i Momčilo Bajagić – Bajaga ).

Novost je da je na međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkog igranog filma na Jahorini “Jahorina Film Festival” koji je bio održan od 25. – 28. septembra 2019. film dobio nagradu za najbolji regionalni studentski film „Zlatni javor“.

Film predstavlja master rad Miloša Tasića na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku za Kreativnu filmsku i TV produkciju, na kome je Mentor bila profesorka mr Ana Daleore i koji je koproducirala firma Mosquito Video & Animation.

O umetničkom pristupu:

Ovim filmom želeo sam da predstavim unutrašnji svet glavnog junaka tako da sam kombinovao snimljeni materijal sa različitim vrstama animacije kako bih predstavio različite vremenske periode njegovog života i na neki način vizuelno prenaglasio njegov lični emotivni doživljaj i time gledaoca bliže stavio na mesto junaka. Inspiraciju za narativ sam našao u jednom od Markovih najranijih intervjua sa lokalne televizije gde je izjavio „Oduvek sam želeo da me neko vidi negde na TV-u ili na Youtube-u ili bilo kako i da počne da se bavi muzikom zbog mene, na foru kao “Ako je mogao on, zašto da ne mogu i ja.“ Smatrao sam da je meni kao režiseru glavni cilj da mu u tome pomognem i da je ovakav pristup najpogodniji za to.

Biografija autora:

Miloš Tasić (režiser/animator/ VFX artist (umetnik vizuelnih efekata))

Diplomirao 2017. na master studijama kreativne filmske i televizijske produkcije na fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu

Predstavljanje festivala Dok'n'Ritam 1. juna
Fotografija: Promo

Film Uskrs, grad i rokenrol pobednik je festivala Dok’n’Ritam 2022, prema glasovima publike.

USKRS, GRAD I ROKENROL, Srb, 2022, Katarina Janković- Popović, Ivan Velisavljević, 30’

Značaj lokalne scene je ogroman, jer svaki bend na svetu jednom je bio mali lokalni bend“, kaže jedan od sagovornika u filmu. Uskršnji rok maraton je festival koji se u Šapcu organizuje na Uskrs od 1993. godine. Priča o festivalu je i priča o samom gradu i šabačkoj rok sceni u poslednje tri decenije.

Režija: Ivan Velisavljević

Scenario: Ivan Velisavljević i Katarina Janković Popović

Kamera i montaža: Siniša Dugonjić

Produkcija: Kulturni centar Šabac & Kinematika

Protagonisti : Goblini, Ništa, ali Logopedi, ČBS

Predstavljanje festivala Dok'n'Ritam 1. juna
Fotografija: Promo

Ulaz je besplatan.

Informacije

Datum:
01.06.2023.
Vreme:
21:00
Event Category:
Event Tags:
,

Lokacija

SKCNS Fabrika
Bulevar despota Stefana 5
Novi Sad,
+ Google Map