Loading Vodič

« Nazad na vodič

  • Ovaj događaj je prošao.

Promocija knjige „Spasi mačku” Blejka Snajdera u izdanju Filmskog centra Srbije

21.12.2022. @ 18:00

Promocija knjige „Spasi mačku” Blejka Snajdera u izdanju Filmskog centra Srbije

Promocija knjige Spasi mačku scenariste Blejka Snajdera, u izdanju Filmskog centra Srbije, biće održana u Artget Galeriji Kulturnog centra Beograda, u sredu 21. decembra u 18 časova. O knjizi će govoriti Anja Ilić, direktorka Audio-vizuelnog centra Republike Srpske; Saša Radojević, filmski reditelj, scenarista, urednik na RTS; Boris Grgurević, scenarista i Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije i filmski reditelj.

Knjiga Blejka Snajdera Spasi mačku, (čemu još jedna knjiga o scenariju, pita se autor u uvodu?) ide tragom Sida Filda. Bavi se važnošću žanrova i klasifikovanjem filmova, sastavnih elemenata filma, prilagođavanjem glavnog junaka opštoj zamisli filma… između ostalog. Kako je to u predgovoru sjajno primetila Šila Henahen Tejlor, autor Blejk Snajder maestralno operacionalizuje osnove pravljenja filma: zaplet, strukturu , kasting, marketing, … i čini da njegova knjiga „bude svima dostupna, a i kako bi se ove njegove ideje sprovele u praksi”.

Blejk Snajder (3. oktobar 1957 – 4. avgust 2009) je započeo karijeru scenariste na Diznijevoj TV seriji Kids Incorporated, za koju je napisao 13 epizoda, a onda se potpuno okrenuo pisanju scenarija bez prethodnog naručioca. Blejk je velikim studijima prodao mnogo originalnih scenarija i pičeva, a jedan od tih scenarija prodao je Stivenu Spilbergu. To ga je uvrstilo među najuspešnije spec scenariste u Holivudu. Producirao je dva filma. Sarađivao je s Univerzalom, Diznijem , Foks Femili TV, itd.

Naslovna fotografija: Promo

Informacije

Datum:
21.12.2022.
Vreme:
18:00
Event Category:

Lokacija

Artget Galerija
Knez Mihailova 6
Beograd,Srbija
+ Google Map