Loading Vodič

« Nazad na vodič

  • Ovaj događaj je prošao.

XV Festival KROKODIL pod nazivom „Prostori slobode“

15.06.2023. - 18.06.2023.

XV Festival KROKODIL pod nazivom „Prostori slobode"
Foto: Promo

Vladimir Arsenijević, programski urednik Festivala KROKODIL, najavio je XV izdanje festivala pod nazivom „Prostori slobode“.

Dragi prijatelji,

Petnaesti put smo s vama, a po prvi put u novom, proširenom i unapređenom formatu, još jednom sa snažnom selekcijom pisaca i drugih književnih stvaralaca, mislilaca, muzičara, vizuelnih umetnika i drugih kreativnih ljudi zahvaljujući kojima godinama već dokazujemo da književnost i umetnost koja se stvara na prostoru obuhvaćenom našim zajedničkim jezikom nije mrtva, naprotiv.

Književnost, umetnost uopšte ali i angažovana reč svakodnevno preispituju našu realnost dokazujući da prava nisu i ne smeju da budu rezervisana samo za privilegovane pojedince već da, naprotiv, pripadaju svima nama. I da lične slobode ne smeju da budu sputane i ograničavane upitnim konzervativnim „vrednostima“ koje služe isključivo da bi se vršilo nasilje nad drugima i drugačijima. Drugim rečima, pisana reč hrabro prihvata izazov u javnoj areni i osvaja alternativne zone delovanja.

XV Festival KROKODIL pod nazivom „Prostori slobode"
Foto: Promo

Zbog svega toga Festival KROKODIL se ove godine održava pod nazivom Prostori slobode.

Poput najpoznatijih međunarodnih književnih festivala, i Festival KROKODIL će se ove godine predstaviti u okviru četiri programske celine, na četiri bine raspoređene ispred Muzeja Jugoslavije. Nakon svečanog otvaranja festivala u četvrtak 15. juna u 20 sati scenskim čitanjem dramskog teksta “Urotnici” nastalog po motivima KROKODILove edicije “Zajednička čitaonica”, čekaju nas tri bogata celodnevna programska dana s prepodnevnim, popodnevnim i večernjim programima. Pozivamo vas da prošetate do Muzeja Jugoslavije, da povedete prijatelje, decu, ljubimce… da ponesete svoje omiljeno jastuče i/ili ćebence i da u hladovini parka uz fenomenalnu ponudu iz našeg food court-a uživate u besplatnim programima koji će se odvijati u tri distinktne programske zone: POP Zoni, Debatnoj Zoni te u Dečijoj i Gejming Zoni.

Tokom tri dana dinamičnih debata, tribina, predavanja, radioničarskih i narativnih programa, bavićemo se nasiljem na zidovima koje reflektuje nasilje u društvu, agresijom u javnom prostoru i nad manjinskim zajednicama, “Ženama, bajkama, kraljicama”, mogućnostima i nemogućnostima zdrave inkluzije kao i nevidljivim članovima naše zajednice; bavićemo se otvorenim i zatvorenim Balkanom ali i hrabrosti proizvedenoj u Ukrajini izloženoj ruskoj agresiji i onom u vezi s istim okolnostima “neproizvedenoj” u Srbiji, Jugoslavijom i njenim nasleđem ali i prevodilaštvom, rezidencijalnim programima kao važnom alatkom kulturne diplomatije, kreativnim stvaralaštvom za decu, multulinearnim naracijama u gejmingu i mnogim drugim temama.

XV Festival KROKODIL pod nazivom „Prostori slobode"
Foto: Promo

Festival će obeležiti i nastup hora Svi UGLAS! ali i predstavljanje konceptualne umetnice Darije S. Radaković kroz prostorne instalacije i programske intervencije. Večernji program je kao i uvek rezervisan za prostor amfiteatra i našu čuvenu binu “u fontani” na kojoj će se u nastupima, čitanjima i sofa intervjuima smenjivati Bernhard Šlink, Viktor Ivančić, Slavenka Drakulić, Zoran Predin, Bora Ćosić, Robert Perišić, Darko Cvijetić ali i Radina Vučetić, Dubravka Stojanović, Boris Buden i mnogi drugi.

Sa specijalnim mini-koncertom, jedinstvenom kombinacijom klasične elegancije, slobode džeza i snage rokenrola, predstaviće nam se neo-futuristički klavirski dvojac – LP Duo, zatim sjajna Sara Renar sa svojom jedinstvenom muzičkom mešavinom eksprimentalnih, indie i pop melodija s elektronskim i pozorišnim elementima te legendarni Zoran Predin specijalnim kantautorskim nastupom.

XV Festival KROKODIL pod nazivom „Prostori slobode"
Foto: Promo

Večernji program vodiće neponovljivi Galeb Nikačević, Mima Simić i Daško Milinović.

U atmosferi opšteg bunta zarad ponovnog osvajanja olako izgubljenih ili još uvek nedosegnutih sloboda, šta drugo da kažemo osim da vam se neizmerno radujemo.

Dođite, dakle, u naš zajednički, jedinstveni, neponovljivi prostor slobode!

XV Festival KROKODIL pod nazivom „Prostori slobode"
Foto: Promo

NAJVAŽNIJE INFORMACIJE O PRODAJI KARATA ZA VEČERNJE PROGRAME

• Ulaznice je neophodno obezbediti samo za večernje programe Festivala KROKODIL, u petak, subotu i nedelju 16, 17 i 18. jun. Ostali programi su besplatni.
• Ulaznice će biti u prodaji od ponedeljka 15. maja u 17 časova putem Gigs Tix prodajne mreže i online new.gigstix.com kao i u KROKODILovom centru (Karađorđeva 43) od petka 19. maja.
• Cena jednodnevne ulaznice ukoliko se kupi do 31. maja: 750 din, Cena trodnevne ulaznice ukoliko se kupi do 31. maja: 2100 din.
• Cena jednodnevne ulaznice ukoliko se kupi od 1 do 15. juna: 850 din. Cena trodnevne ulaznice ukoliko se kupi od 1. do 15. juna: 2400 din.
• Cena jednodnevne ulaznice ukoliko se kupi na licu mesta 16,17 i 18. juna: 950 din.
• Cena jednodnevne ulaznice za studente i penzionere: 600 din.

Informacije

Početak:
15.06.2023.
Kraj:
18.06.2023.
Event Category:
Event Tags:
, ,

Lokacija

Muzej Jugoslavije
Mihaile Mike Jankovića 6
Beograd,Srbija
+ Google Map
Phone
11040 Beograd, Srbija Utorak - Nedelja 10:00-18:00 Muzej će biti zatvoren za posetu u ponedeljak, 1. maja. info@mij.rs +381 11 3671 485
Pogledaj Lokacija sajt