Loading Vodič

« Nazad na vodič

  • Ovaj događaj je prošao.

Zlatne godine #32: The White Stripes & Kings of Leon

23.02.2023. @ 18:00 - 19:00

Besplatno
Zlatne godine #32: The White Stripes & Kings of Leon
Foto: Promo

U četvrtak, 23. februara u 18h u tribinskoj sali Doma omladine Beograda, Žikica Simić i Dragan Ambrozić donose albume iz 2003. godine – The White Stripes Elephant i Kings of Leon Youth & Young Manhood.

Predstavljamo neke od najvažnijih stranica i najboljih albuma popularne muzičke istorije! Skoro istovremena pojava novih američkih grupa The White Stripes, Kings of Leon, Black Keys i The Strokes, početkom dvehiljaditih, bila je poslednji veliki radikalni preokret u rok kulturi.

Pre tačno dvadeset godina pojavila su se dva albuma koja su nam ponudila definiciju novog rokenrol zvuka za XXI vek.

The White Stripes Elephant (2003)

Klasičan album benda iz Detroita, koji je stvorio zvuk savremenog roka. Na njemu se nalazi hit Seven Nation Army, pesma-fenomen što ih je pretvorila u svima poznato ime, jer se i dalje neumorno izvodi širom sveta, naročito na sportskim borilištima.

Bio je to sjajan primer kulturnog uticaja kog rokenrol još uvek može da ima, ali je i ostatak ploče bio jednako revolucionaran, lansirajući bluzom inspirisani futuristički garažni zvuk, koji je ovde bio na svom vrhuncu.

Džek Vajt i Meg Vajt (nisu brat i sestra), uspešno su formulisali audio pandan The Stoogesima za digitalno doba i usput postali nekonvencionalne pop zvezde.

Kings of Leon Youth & Young Manhood (2003)

Debi album Kings of Leon njihovo je ključno remek-delo. Oslanjajući se na bogato nasleđe južnjačkog roka, oličeno u sastavima kao štu su bili Lynryd Skynrd, crpeći inspiraciju iz svog ranog nomadskog života i pevanja u crkvi – braća Folovil iz Nešvila, Tenesi, napravila su sjajan „update” ove opuštene rok estetike za nova vremena.

Istovremeno furiozna i hedonistička, ova ploča bila je pravi lek protiv sve dosadnije muzike što je polako preuzimala top liste, dok su u isto vreme, njihovi koncerti postali veliki uspeh širom sveta, a oni sami rado viđeni gosti na najvećim festivalima, utirući put ka njihovoj današnjoj planetaranoj popularnosti.

Informacije

Datum:
23.02.2023.
Vreme:
18:00 - 19:00
Cena
Besplatno
Event Category:
Web stranica:
https://www.facebook.com/events/2933016250339629

Lokacija

Dom omladine Beograda
Makedonska 22
Beograd,Srbija
+ Google Map