Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Evo zašto je poželjno da naučite decu da se suočavaju sa razočaranjima od malih nogu

AUTOR: CityMagazine 12 Oct, 2021
Evo zašto je poželjno da naučite decu da se suočavaju sa razočaranjima od malih nogu

Mnogi roditelji danas čine sve što je u njihovoj moći da njihova deca budu uspešna u svakoj aktivnosti kojom se bave i nikada, ali nikada, ne osete ukus poraza i razočaranja. Oni pokušavaju da ih maksimalno zaštite od tuge, frustracije, slomljenog srca i bilo koje druge psihičke i emotivne nelagodnosti kroz koje su sami prolazili kada su bili u njihovim godinama. Postavlja se pitanje da li je ovakav način vaspitanja dobar za samu decu?

Stručnjaci za roditeljstvo nisu baš sigurni. Oni, naime, smatraju da je poželjno učiti decu od najranijeg uzrasta da neće sve u životu biti po njihovom i tako ih adekvatno pripremiti za stvaran svet van porodičnog doma. Suviše je primera naizgled psihički i emotivno stabilnih osoba u kasnoj adolescenciji (od 18. do 25. godine), koje mentalno pucaju kada se prvi put suoče sa nepovoljnim posledicama svojih odluka ili prosto lošim spletom okolnosti, a više nemaju iza sebe roditelje da za njih asporbuju udarac realnosti. Kada se nađu pred problemom, oni paniče, očajavaju, postaju depresivni i previše nostalgični za bezbrižnim detinjstvom. Šta onda roditeljima preostaje da učine da bi izbegli ovakav scenario?

Nije posao roditelja da u svakom trenutku zabavljaju decu

Oni su tu da pruže svoju bezuslovnu ljubav i osnovne materijalne uslove za rast i razvoj deteta. Naravno, njihovi zadaci ne prestaju tu. Roditelji su ti koji se od najranijeg uzrasta igraju sa svojom decom i organizuju im različite aktivnosti. To se, međutim, nastavlja iznad poželjnog nivoa, pa se deca sve više navikavaju da budu pasivna i očekuju od drugih da im pruže zabavu. To ih liši neizbežnog suočavanja sa dosadom i bezidejnošću, što može dovesti do izostanka kreativnosti i inicijative u odraslom dobu.

Foto: New Africa / Shutterstock.com

Naučite decu da sama kontrolišu svoje emocije

Deca moraju da nauče da neće uvek neko drugi biti tu da ih uteši i olakša im teskobu. Ona takođe treba da nauče da sama prepoznaju da li preteruju u svojoj emotivnoj reakciji, i shodno tome, bolje kontrolišu svoje emocije. Nisu sva deca jednako uspešna u tome, budući da nisu sva iste naravi, ali praksa će im svakako pomoći da svaki sledeći put budu spremniji na nepovoljni ishod neke svoje namere.

Dopustite im da osete razočaranje

Kao i svi drugi ljudi i deca osećaju razočaranje kada nešto ne pođe po njihovom planu. Razočaranja su, međutim, sastavni deo života, kroz koji svi prolazimo. Ako se pravilno postavimo prema njima, porazi nam mogu poslužiti kao nauk za budućnost, zbog čega decu ne treba lišiti ovakvih dragocenih iskustava. Čaj i ako su njihove reakcije dramatične, bolje je da ih naprave i nauče da prevaziđu takve emocije u toplini svoga porodičnog doma, nego da se prvi put uhvate u koštac s njima u nekom novom okruženju.

Izvor: Psychologay Today
Autor naslovne slike: Fizkes / Shutterstock.com

Najčitanije

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Kikiriki, semenke, sport za zube: Ne skidaj delove, pucaću!

Juče sam, izašavši iz kuće, videla jedan prizor koji mi je uveselio čitav dan. Sasvim običan prizor, reklo bi se.…

Najnovije - Zdravlje

5 razloga zašto slušamo muziku

Muzika je jedno od najvećih zadovoljstava u životu mnogih od nas. Ona pozitivno utiče na naše raspoloženje i motivaciju i…

5 retkih fizičkih karakteristika koje vas čine posebnim

Svaka osoba je jedinstvena. Mada svi imamo određene zajedničke karakteristike koje nas čine ljudima, fizički razlike između nas su neupitne.…

Istraživači otkrili idealno vreme za trening u večernjim časovima

Opšte je poznato da kada smo fizički aktivni u toku dana, lakše zaspimo. U fokusu jedne nove naučne studije upravo…