Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

5 zdravstvenih koristi od konzumiranja smokvi

AUTOR: CityMagazine 18 Jan, 2021
5 zdravstvenih koristi od konzumiranja smokvi

Smokve, ukusni plodovi listopadnog drveća iz roda fikusa, već nekoliko vekova su deo ljudske dijete. Ove voćke u obliku suza najbolje uspevaju na Bliskom istoku i u Sredozemlju.

Smokve mogu da se konzumiraju sveže ili osušene, a njihova prirodna slatkoća čini ih savršenom zamenom za šećer u kolačima i tortama. Ljubičasta ili zelena kora smokvi je jednako jestiva kao i njihova rozikasta unutrašnjost. Osim što su ukusne, one su i veoma zdrave, o čemu ćemo više reći u narednim redovima…

Smokve sadrže neophodne hranljive materije za naš organizam

One su odličan izvor kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, i vitamina A, K i B6. Pune su vlakana, fenola i flavonoida, i sadrže veliku količinu antioksidanasa koji sprečavaju i umanjuju štetu koju na ćelijama prave slobodni radikali.

Smokve pomažu u smanjenju krvnog pritiska i holesterola

Ako vam je stalo da zdravlja vašeg srca, smokve bi trebalo relativno često da se nađu na vašem tanjiru. Dokazano je da one mogu da utiču na smanjenje krvnog pritiska, ali i nivoa holesterola.

Smokve su dobre za dijabetičare

Mada imaju visok sadržaj prirodnog šećera, smokve uopšte nisu loše za dijabetičare. Studija iz 1998. je otkrila da umerena konzumacija ove voćke smanjuje potrebu za insulinom za 12%.

Smokve podstiču bolje varenje

One se već dugo vremena koriste kao prirodni lek kod problema sa zatvorom. To je zato što sadrže rastvorljiva vlakna, koja su dobra za zdravlje vaših creva.

Smokve su dobre za kožu

Kreme koje u svom sastavu imaju ekstrakte suvih smokvi pomažu u borbi protiv ekcema i suve kože. Zbog sadržaja antioksidanasa u smokvama, one su takođe dobar saveznik i protiv bora.

Izvor: Goodnet