Ako ovo primetite na krompiru, nemojte ga jesti – razlog može biti vrlo opasan
Krompir je namirnica koju većina ljudi voli i konzumira vrlo često, pa ga zato i uvek imamo u kući. Ipak, ako predugo stoji, može da proklija ili dobije tamne fleke. No, iako mislimo da ga je dovoljno samo oguliti i odstraniti te neželjene delove, stručnjaci kažu da postoji jedan specifičan znak koji otkriva da krompir ne samo da više nije dobar za jelo, već može biti i vrlo opasan po zdravlje, prenosi Ordinacija.hr.
Ako krompir ima zelene tačke, nemojte ga jesti
Kako prenosi portal Healthline, zelena boja krompira se pojavljuje kada on počne da proizvodi hlorofil, što je prirodan proces. Ali kada primetite taj pigment, to znači da je krompir počeo da proizvodi i solanin – komponentu koja štiti od oštećenja izazvanih životinjama, insektima, gljivicama i bakterijama. To je toksin koji se nalazi u krompiru, a ne samo u zelenim mrljama, a ako ga ima u velikoj količini, može biti opasan po zdravlje.
Dovoljan je samo jedan krompir da se otrujete
Nivo solanina je najveći u ljusci krompira, pa će guljenje svakako ukloniti neke od toksina (oko 30 odsto), ali neće rešiti problem. Stručnjaci nisu sigurni koliko ove komponente treba da bude u krompiru da biste se razboleli, ali jedno istraživanje je pokazalo da 0,6 miligrama po kilogramu telesne težine može dovesti do bolesti. Posebno je važno takav krompir držati podalje od dece koja imaju mnogo manju telesnu masu, kako bi još više osetila posledice trovanja solaninom.
Ukoliko primetite ove simptome trovanja, odmah kontaktirajte lekara
Ako ste pojeli tako zeleni krompir, oguljen i bez vidljivih opasnih znakova, važno je pratiti simptome koji se mogu pojaviti. Uobičajeni su groznica, glavobolja, bol u stomaku, dijareja, povraćanje, slab puls i kratak dah. Ako mislite da imate upravo ove simptome, odmah potražite medicinsku pomoć. Blagi simptomi mogu da nestanu za 24 sata, ali postoje i ozbiljni zbog kojih je ipak pametno obratiti se lekaru.
Pravilno skladištenje može sprečiti probleme
Krompir će duže biti jestiv ako ga pravilno skladištite. Svako oštećenje, izlaganje svetlosti ili niskim i visokim temperaturama može dovesti do pojave pomenutog toksina. Najbolje je da ih čuvate na tamnom i suvom mestu kako biste sprečili ovaj proces. Torba u kojoj se nalaze zaštitiće ih od dodatnog svetla. Dobar savet je da pažljivo pregledate svaki krompir pre kupovine i odbacite sve koji nisu dobrog kvaliteta.
Izvor: Ordinacija.hr
Naslovna fotografija: Photo by Eric Prouzet on Unsplash