• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Jedan predmet u kuhinji nikada niste oprali, a tu najčešće živi salmonela, upozoravaju stručnjaci

Jedan predmet u kuhinji nikada niste oprali, a tu najčešće živi salmonela, upozoravaju stručnjaci

CityMagazine
07.12.2023. 2 min ZdravljeIshrana

Ove posudice lako postanu kontaminirane dok kuvate piletinu, ćuretinu ili neku drugu kontaminiranu namirnicu.

Kada čistimo kuhinju, jednostavno nam nikad ne padnu na pamet bočice za začine. Pazimo da uvek dobro operemo daske za sečenje, radnu površinu, sudoperu, posuđe pa čak i kantu za otpatke, a bočice za začine peremo retko ili nikada.

Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti procenjuje da u SAD-u svake godine ima 1,35 miliona infekcija salmonelom te 420 smrtnih ishoda. Za potrebe ovog istraživanja, objavljenog u časopisu Journal of Food Protection, naučnici su okupili 317 odraslih osoba da u kuhinjama razne veličine pripreme identičan burger od ćuretine. Neki su kuvali u malim kuhinjama kakve imamo u svojim domovima, a neki u velikim, industrijskim kuhinjama.

Jedan predmet u kuhinji nikada niste oprali, a tu najčešće živi salmonela, upozoravaju stručnjaci
Foto: Shutterstock

Ispitanici nisu znali da će njihov kuhinjski prostor kasnije biti testiran na salmonelu. U mlevenu ćuretinu prethodno je ubrizgana hemikalija koja deluje slično kao što bi delovala salmonela kad kontaminira neku površinu ili prostor.

Nakon kuvanja su iz kuhinja uzeti uzorci kako bi se proverila prisutnost salmonele. Predmeti s daleko najvećom prevalencijom kontaminacije bile su upravo posudice za začine.

U gotovo polovini, odnosno njih 48, otkrivena je kontaminacija. S druge strane, tek je nešto više od 20 odsto dispenzera za deterdžent bilo kontaminirano, dok drugi predmeti nisu uopšte bili kontaminirani.

Dr Donald Šafner, jedan od autora studije, pojasnio je da mnoge osobe kad kuvaju u svojim domovima zaboravljaju da prebrišu bočice sa začinima nakon upotrebe. U svakom slučaju ovo istraživanje je pokazalo da svaka posudica za začine koju dodirnete dok pripremate sirovo meso može da postane kontaminirana i toga bi trebalo da budemo svesni dok kuvamo.

SIMPTOMI SALMONELE:

– mučnina
– povraćanje
– proliv
– bol u stomaku
– groznica
– povišena temperatura
– glavobolja
– krv u stolici

NA ŠTA POSEBNO PAZITI:

– prljave ruke
– prljavi kuhinjski pribor
– prljavu radnu površinu

TREBA IZBEGAVATI:

– nedovoljno termički obrađeno meso
– kolače sa sirovim jajima
– već kuvanu hranu koja dugo stoji van frižidera
– nekoliko puta podgrevanu hranu

Izvor: zivim.hr

Naslovna fotografija: Shutterstock

Oznake:

kuhinjasalmonela

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

prevara
Prethodni

Šta se krije iza potrebe za prevarom?

Posetila sam Advent u Zagrebu: Ove cene su me sačekale, a lokacija za koju sam mislila da je potpuno razočaranje - oduševila me je
Sledeći

Posetila sam Advent u Zagrebu: Ove cene su me sačekale, a lokacija za koju sam mislila da je potpuno razočaranje – oduševila me je

Sledeći
Posetila sam Advent u Zagrebu: Ove cene su me sačekale, a lokacija za koju sam mislila da je potpuno razočaranje - oduševila me je
07.12.2023.

Posetila sam Advent u Zagrebu: Ove cene su me sačekale, a lokacija za koju sam mislila da je potpuno razočaranje – oduševila me je

Prethodni
06.12.2023.

Šta se krije iza potrebe za prevarom?

prevara

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Čola
    Čola otkrio pesmu koju nikada ne peva na koncertima: Napisao ju je Balašević
    CityMagazine
    stripomanija mangamanij
    Novogodišnja Stripomanija i Mangamanija Čarobne knjige od 19. do 28. decembra
    CityMagazine
    album
    Omot ovog albuma bi danas bio “kenselovan”: Ovo kultno izdanje slavi 50 godina od izlaska
    CityMagazine
    Devito
    Emocija kao kompas, tehnologija kao alat: Devito, umetnik koji ne trči trke drugih
    CityMagazine
    bumbarovo ljeto
    Još jedno porodično ostvarenje u bioskopima: „Bumbarovo ljeto” na repertoaru od 25. decembra 
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖