Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovaj ukusni začin je idealna zamena za šećer!

AUTOR: CityMagazine 09 May, 2022
Ovaj ukusni začin je idealna zamena za šećer!

Podrška telu i jačanje imunog sistema nikada nije bila važnija nego sada, ali možemo li sve to obezbediti samo ishranom? U današnje vreme, sve veći broj ljudi oslanja se na takozvanu „superhranu“, ali da li je ona zaista toliko zdrava i delotvorna kao što se priča? I zašto, za promenu, umesto nje ne bismo koristili začine?!

Cimet je popularan začin koji izaziva osećaj topline i udobnosti. Od rolnica do latea sa cimetom – postoji toliko načina da uživate u ovom toplom, drvenastom začinu. A ako vam kažemo da pomoću ovog aromatičnog začina možete da ublažite želju sa slatkišima ili čak potpuno izgubite želju za njima verujemo da ćete ga voleti još više!

Cimet je ukusan začin koji se dobija iz unutrašnje kore drveta cimeta. Obično se koristi kao aromatični začin i dodatak slatkim i slanim jelima, kao i toplim i hladnim napicima. No, pored divnog ukusa i neverovatne arome, ovaj svestrani začin može da nam ponudi još puno toga!

Naime, cimet sadrži mnogo antioksidativnih polifenola i antiinflamatornih svojstava. Antioksidansi mogu smanjiti rizik od bolesti štiteći ćelije od slobodnih radikala. Osim toga, cimet je idealan način da smanjite upotrebu šećera u ishrani. Dostupan u obliku štapića ili praha, ovaj začin ima prirodno sladak ukus, što ga čini idealnom zamenom. Pored toga, on daje poseban ukus voćnim, čokoladnim, kao i desertima sa kafom. Takođe se može dodati u slana jela kao što su sosovi, pa čak i salate, ili ga možete jednostavno posuti po kriškama narezanih jabuka.

Pored divnog ukusa, cimet ima brojne druge zdravstvene prednosti. Ne samo da sprečava osećaj gladi, već i drastično snižava nivo holesterola i šećera u krvi. Jedno od lekovitih svojstava cimeta je da može da spreči zgrušavanje krvi jer inhibira oslobađanje zapaljenske masne kiseline zvane arahidonska kiselina. Zbog ove osobine je prirodno antiinflamatorno sredstvo. Pored toga, cimet ima veoma efikasna antimikrobna svojstva koja mogu zaustaviti rast gljivica i bakterija, a poznato je i da cimet olakšava varenje.

Vlakna i kalcijum pomažu u uklanjanju žučnih soli iz tela, tako da cimet pomaže u zaštiti debelog creva i digestivnog sistema. Osim toga, cimet je koristan čak i za funkciju mozga – njegov jak miris može stimulisati moždanu aktivnost i poboljšati kognitivne procese kao što su pažnja, memorija i još mnogo toga.

Ako do sada niste bili ljubitelj cimeta, verujemo da se nakon čitanja ovog teksta vaše mišljenje o njemu promenilo. Ukusan, aromatičan i jako zdrav, može li bolje od toga?!

Izvor: Elle Si

Naslovna fotografija: Jason Leung/Unsplash

Najčitanije

5 karakteristika zrelih muškaraca

Zrelost ne zavisi od starosti. Većina ljudi pre ili kasnije sazri. Postavlja se pitanje, šta jednog muškarca čini zrelim? Ponudićemo…

5 najčešćih propusta majki dečaka

Svaka majka sanja o tome da u svoje dete uloži maksimum i odgaji srećnu i skladnu osobu, no ponekad takve…

Ne stupajte u brak dok niste rešili ove tri stvari sa partnerom

Brak je uobičajen sledeći stepenik u većini ozbiljnih veza, ali nažalost mnogi brakovi se i dalje završavaju razvodom. Da biste…

Igranje video igara ima iznenađujuću posledicu po dečju inteligenciju

Iako je dominantno mišljenje u vezi sa video igrama da su one loše za decu i da bi trebalo da…

Kako odabrati pravo odelo prema tipu građe?

S početkom vrućine postavlja se pitanje šta obući na posao. Leti odabir za radne dane nije nimalo lak. Pred odećom…

Navike koje samo pogoršavaju anksioznost

Epidemija Covid-19 negativno se odrazila na mentalno zdravlje stanovnika većine zemalja, i o tome treba da se polemiše. Stoga smo…

Najnovije - Zdravlje

Evo šta uzbuđuje svaki horoskopski znak

Ako ne znate kako da pokrenete stvari u spavaćoj sobi, horoskop otkriva šta koji znak posebno uzbuđuje. Seks može pomoći…

4 razloga zašto je šetnja bolja od kafe za povećanje energije

Kada nam nedostaje energije, volimo da posegnemo za kafom. Konzumiramo je odmah nakon što se probudimo, a i toku dana…

Kako ne okrivljavati sebe zbog hrane koju jedete?

Osećaj krivice u početku je destruktivna emocija koja ne može pozitivno uticati na stanje osobe. Drugim rečima, to je oblik…

Zašto nam pada teško da zatražimo pomoć?

Po pravilu, samo dve emocije nas sprečavaju u delovanju – strah i gađenje. Ako govorimo o nemogućnosti traženja pomoći sve…

Evo zašto ne bi trebalo da zagrevate već korišćeno ulje

Da li koristite isto ulje više puta prilikom kuvanja? Otkrijte u nastavku zašto je to veoma loša praksa, koja je…

Namirnice koje nepovoljno utiču na pamćenje

Kvalitetna ishrana sinonim je za dobro zdravlje, a još više ukoliko se pritom bavimo fizičkom aktivnošću. Zdrave namirnice ključne su…