Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Da li je umereno konzumiranje alkoholnih pića zaista dobro za srce?

AUTOR: CityMagazine 21 May, 2021
Da li je umereno konzumiranje alkoholnih pića zaista dobro za srce?

Dr Kenečukvu Mezu i dr Judžin Jang autori su nove naučne studija koja je istraživala uticaj umerenog konzumiranja alkohola na kardiovaskularno zdravlje. Umereno konzumiranje alkohola oni su definisali kao ispijanje jedne čaše alkoholnog napitka dnevno za žene ili ispijanje dve čaše alkoholnog napitka dnevno za muškarce.

U njihovoj studiji učestvovalo je 53.064 osobe, prosečne starosti od 57,2 godine. Učesnici studije bili su podeljeni u tri grupe. Prvu grupu su činili oni koji malo piju alkoholne napitke, drugu su činili oni koji ih piju umereno, a treću oni koji ih piju dosta. Istraživači su imali podatke o pojedincima koji su u izabranom periodu bolovali od blažih kardiovaskularnih oboljenja ili su doživeli srčani ili moždani udar. Analiziranjem svih ovih podataka o ljudima koji su učestvovali u studiji, oni su došli do saznanja da osobe koje umereno konzumiraju alkohol imaju 20% manje šanse da pate od bolesti srca.

Autori studije su to objasnili činjenicom da alkohol smanjuje stres, ali samo ako se umereno konzumira. Ispijanje manje od jedne čaše alkoholnih napitaka dnevno nema isti efekat, ali ni konzumiranje više od četrnaest čaša alkoholnih napitaka nedeljno, što se smatra preteranim.

Ipak, oni su upozorili da ovo nije poziv ljudima da počnu da piju, ako to već ne rade, budući da ova navika ima druge negativne efekte na ljudski organizam, a posebno kada postane zavisnost. Njihova preporuka osobama koji ne mogu da se liše konzumiranja alkohola je da to svedu na umerenu meru, kako ne bi izazvali štetu za svoj kardiovaskularni sistem, ali i zdravlje uopšte.

Izvor: Healthline