Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Evo šta se dešava kada muva sleti na hranu i mnogo je gadnije nego što mislite

AUTOR: CityMagazine 28 Jun, 2022
Evo šta se dešava kada muva sleti na hranu i mnogo je gadnije nego što mislite

Kada dosadna muva sleti na vašu hranu, verovatno je oterate i nastavite da jedete. Da li je, međutim, to dobra odluka ili bi trebalo da budete više zabrinuti zbog klica koje je ona možda ostavila u vašem obroku?

Postoji najmanje 100 različitih patogena koje kućne muve mogu da nose, poput bakterija, virusa i jajašca parazita, kaže dr Tomas Dž. Danijels, direktor laboratorije centra Luis Kalder na Fordam univerzitetu.

Jednom kada muva pokupi klice, ona može širiti bolest na nekoliko načina. Bakterije i virusi na kontaminiranoj hrani, izmetu i drugim mestima koje privlače klice lepe se za telo muve i sitne dlačice na njenim nogama, kaže Danijels. Kada odleti i sleti negde drugde, na primer, na vašu hranu, ona ostavlja neke od tih klica za sobom. „Dakle, potencijalno smo izloženi riziku zaraze čak i od jedne obične kućne muve kada ona sleti na naš obrok, iako je količina patogena koju ona nosi verovatno mala“, kaže dr Danijels.

Foto: Andrea Piacquadio

Više bi trebalo da budemo zabrinuti zbog povraćanja muva, i da, svesni smo koliko to odvratno zvuči.

„Kada muva sleti na vaš obrok, ona ne grize sitne komadiće hrane sa vašeg tanjira. Umesto toga, insekt povraća probavne sokove na hranu da bi je dovoljno razgradio kako bi mogao da je proguta u tečnom stanju“, kaže dr Danijels. To, međutim, nije najgori deo ovog procesa.

Naime, povraćka muve je puna klica od njenog poslednjeg obroka. A patogeni unutar muve žive duže od onih koje je u međuvremenu pokupila svojim nogama, zbog čega su klice iz muvine povraćke najopasnije po nas od svih drugih.

Koje klice šire muve?

Neke od klica koje muve ostavljaju za sobom su prilično opasne. Naučnici za sada znaju da muve mogu da prenesu Ešerihiju koli, salmonelu, hepatitis A i rotavirus, kaže dr Brent V. Larc, specijalista za zarazne bolesti i autor knjige Kako izbeći zarazne bolesti. Tu je i šigela, grupa bakterija koja može da izazove dijareju, groznicu i bol u stomaku, što je posebno zabrinjavajuće jer nije potrebno mnogo da ova bakterija izazove bolest kod ljudi.

Foto: Sora Shimazaki

Ali pre nego što počnete da bacate svu hranu na koju je sletela muva u smeće, imajte u vidu da neće svaka muva nositi sve ili bilo koju od ovih klica. Gorepomenute klice su uglavnom fekalne bakterije i virusi, koji ne postoje na svemu što muve jedu. „Muva bi morala da sleti na sirovo meso ili izmet kako bi prenela ove bakterije i viruse na vašu hranu“, kaže dr Larc. Što je vaša kuhinja čistija, to je manja šansa da muva nešto pokupi pre nego što pojede vaš obrok.

Osim toga, samo jedna muva na vašoj hrani nije garancija da ćete se razboleti od njenih klica. „U zavisnosti od toga koliko klica je muva nosila, koliko dugo je bila na vašoj hrani i koliko je jak vaš imuni sistem, možda se nikada nećete zaraziti“, kaže dr Danijels. Dakle, ako je usamljena muva jednom sletela na vašu hranu i vaša kuća je čista, verovatno je bezbedno da nastavite da jedete.

Veća briga bi bila ako se nalazite u okruženju koje je puno insekata, na primer, na pikniku u prirodi. Na kraju krajeva, što više muva sleti na vaš obrok, više klica mogu ostaviti. „Pokrijte hranu dok čekate da je pojedete“, savetuje dr Larc, koji predlaže da u tu svrhu koristite krpu ili drugi tanjir. „Ako vidite muve kako zuje oko hrane koju ste neko vreme ostavili nepokrivenu, najbolje bi bilo da je bacite, ako vam je stalo do vašeg i zdravlja vaših bližnjih“, savetuje dr Danijels.

Izvor: The Healthy
Naslovna fotografija: Simon John-McHaffie on Unsplash

Najčitanije

Tajna stavka na računu koju nikad ne naručite, a uvek vam naplate: Znate li šta je kuver?

Izašli ste na večeru u otmen restoran, poručili omiljeno jelo i piće, a kada ste dobili račun primetili ste jednu…

3 horoskopska znaka kojima će kiša meteora Perseida noćas ispuniti želje

Svake godine u ovo vreme Perseidi ožive nebo i navedu nas da poverujemo da pada kiša zvezda. Taj nebeski spektakl…

Japanski pamuk kolač od 3 sastojka: Najmekši dezert na svetu koji je zaludeo internet

Mekano, vazdušasto i savršeno slasno. Japanski pamuk kolač je jedan od najpopularnijih poslastica na internetu, a pravi se od samo…

Super pun mesec u Vodoliji stiže 12. avgusta: Najveći uticaj imaće na ova 4 znaka

Super pun Mesec u Vodoliji očekuje nas 12. avgusta! Proverite koji horoskopski znaci će posebno intenzivno osetiti njegov uticaj 12.…

Stjuardesa pokazala kako prepoznaje Balkance u avionu: Na kraju leta svaki Srbin uradi istu stvar

U njenim duhovitim videima će se mnogi pronaći. Kristina Grabež je stjuardesa koja na vrlo šaljiv i zanimljiv način deli…

Tri skrivena dragulja Crne Gore na kojima letuju zvezde iz Srbije

Crna Gora krije mnogo prelepih mesta za čije postojanje većina prosečnih turista uglavnom nikad nije čula. Zato poznate ličnosti vrlo…

Najnovije - Zdravlje

Ovi zdraviji zamenski izbori namirnica uštedeće vam novac pri sledećoj kupovini

Svesni smo činjenice da cene mnogih potrepština rastu, a kako je hrana nešto bez čega ne možemo, poskupljenje namirnica je…

„Noćne pticeˮ bi trebalo dvaput da razmisle kad odlaze na spavanje

Prema nauci, nije dobro biti budan nakon ponoći. Istraživači kažu da mozak noću ne radi tako dobro kao danju i…

5 ugljenih hidrata koji vam mogu pomoći da smršate

Iako se među laicima već godinama može čuti kako su ugljeni hidrati praktično beskorisni i kako samo goje, to nije…

Ovo je najčešća greška koju pravimo kada izgorimo

Često smo u zabludi da ćemo nakon dana sunčanja na plaži ili bazenu dobiti lep preplanuli ten, a često se…

Ovi laki hobiji su dobri za vaše mentalno zdravlje

Hobiji su nešto što volimo i od čega ne očekujemo puno zauzvrat, a što nas ispunjava i samim tim, predstavljaju…

Nepodnošljivi ste kada ste gladni: Evo zašto

Ne postoji ništa prirodnije od žudnje za nečim, ali ponekad glad ide ruku pod ruku s psećim raspoloženjem. Kad nam…