Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

7 rečenica koje bi deca trebalo češće da čuju

AUTOR: CityMagazine 11 May, 2022
7 rečenica koje bi deca trebalo češće da čuju

Odnos koji je dete imalo s majkom i ocem, ili sa osobama koje ih zamenjuju, ima značajan uticaj na njegov lični i emocionalni razvoj. Ovo verovatno nije iznenađenje. Što je veza jača, odnosi su jači, veća je verovatnoća da će dete „odrasti” – osećaće se sigurnije… To je temelj dugoročnog uspeha i sreće.
Rečenice koje slede svakako će ojačati odnos s detetom. Naravno, to ne znači da je potrebno da ih ponavljate u svakoj prilici, ali ih svejedno primenjujte.

1. Volim te.

Zvuči poznato, ali je bitno. Potrebno je da dete zna da ga volite i da ga bezuslovno prihvatate. Mnoga deca osećaju da ih roditelji vole samo kad su uspešni – u školi, u sportu… U ekstremnim slučajevima deca odrastaju u uverenju da nikada neće biti dovoljno dobra.

Jednostavno rešenje – govorite im volim te. Često.

2. Oprosti mi.

Roditelj bi trebalo da predstavlja autoritet detetu, pa je izvinjenje mnogima problem. Ali, roditelj bi takođe trebalo da bude uzor detetu. Učinite prvi korak. Na primer, ako ste u ljutnji rekli nešto uvredljivo, budite prvi koji će reći: „Oprosti mi, nije trebalo to da kažemˮ. Ili „Oprosti mi?ˮ

Dete će razviti poštovanje prema vama, ali u isto vreme uči da svi grešimo i da je važno da znamo preuzeti odgovornost.

3. Verujem u tebe.

Detinjstvo i adolescencija su razdoblja neizvesnosti. Da li sam sposoban? Šta misle o meni? Da li sam dovoljno dobar? Zašto nisam pametan kao…? Zašto nisam popularna kao…?

Kada se takva i drugačija pitanja utkaju u dečju glavu, vreme je da postanete njegov najveći obožavalac. Recite mu da verujete u njega – to će mu dati hrabrost.

4. Ponosan sam na tebe.

Govorite mu često, a ne samo kada postiže rezultate.

Naravno, nema ništa loše u tome da se ponosite postignućima, ali budite ponosni i na druge razloge – kada pokazuje dobrotu, velikodušnost, hrabrost ili neko drugo pozitivno ponašanje.

5. Samo hrabro!

Naravno, ako dete namerava da učini nešto opasno, nećete ga na to podsticati. Međutim, kada se suoči s izazovom koji će mu biti pozitivna lekcija, treba mu vaš podsticaj kako bi povećao svoje samopouzdanje.

Život će biti pun izazova, pa detetu ne samo da treba zaštita i bezbrižan život, već mora biti spremno i da prevlada te izazove.

6. Pokaži mi kako to da uradim.

Doći će vreme kada će vaše dete o određenim stvarima znati više od vas. Samo to morate prihvatiti. Roditelji koji se ponašaju kao da znaju sve o svemu imaju naviku jednostavno da isključe dete u razgovoru i možda krivo procene. Dete će se povući i prestati da komunicira. Zašto da se trudi, ako ionako ne slušate?

Stoga, ako dete iskazuje interesovanje za nešto, podstaknite ga na razgovor. Jednostavno recite: „Ovo je zanimljivo, želim da čujem više”. A ako vidite da dete radi nešto što još ne znate zamolite da vas uputi. Dete će se osećati cenjeno i poštovano. Ovo je veliki plus u odnosu.

7. Na tvojoj sam strani.

Kako dete raste, želi više samostalnosti. Potrebna mu je sloboda u odlukama, želi sam da zacrta svoj put. Kao roditelj, možda imate osećaj da on više ne želi da ima posla s vama. I nije tako. Čak ni najvećeg buntovnika nije briga šta misle njegovi roditelji. Barem donekle.

Dopustite svom tinejdžeru da donosi odluke. Koliko je god moguće. Naravno, mora biti spreman i na posledice svojih odluka.

Recite mu da ćete stati uz njega da ste tu i pomoći mu ako se nađe u teškoj situaciji. Na taj će način biti sigurniji u odrasloj dobi.

Izvor: Aktivni Si

Naslovna fotografija: Juliane Liebermann / Unsplash

Najčitanije

5 karakteristika zrelih muškaraca

Zrelost ne zavisi od starosti. Većina ljudi pre ili kasnije sazri. Postavlja se pitanje, šta jednog muškarca čini zrelim? Ponudićemo…

5 najčešćih propusta majki dečaka

Svaka majka sanja o tome da u svoje dete uloži maksimum i odgaji srećnu i skladnu osobu, no ponekad takve…

Ne stupajte u brak dok niste rešili ove tri stvari sa partnerom

Brak je uobičajen sledeći stepenik u većini ozbiljnih veza, ali nažalost mnogi brakovi se i dalje završavaju razvodom. Da biste…

Igranje video igara ima iznenađujuću posledicu po dečju inteligenciju

Iako je dominantno mišljenje u vezi sa video igrama da su one loše za decu i da bi trebalo da…

Kako odabrati pravo odelo prema tipu građe?

S početkom vrućine postavlja se pitanje šta obući na posao. Leti odabir za radne dane nije nimalo lak. Pred odećom…

Navike koje samo pogoršavaju anksioznost

Epidemija Covid-19 negativno se odrazila na mentalno zdravlje stanovnika većine zemalja, i o tome treba da se polemiše. Stoga smo…

Najnovije - Zdravlje

Evo šta uzbuđuje svaki horoskopski znak

Ako ne znate kako da pokrenete stvari u spavaćoj sobi, horoskop otkriva šta koji znak posebno uzbuđuje. Seks može pomoći…

4 razloga zašto je šetnja bolja od kafe za povećanje energije

Kada nam nedostaje energije, volimo da posegnemo za kafom. Konzumiramo je odmah nakon što se probudimo, a i toku dana…

Kako ne okrivljavati sebe zbog hrane koju jedete?

Osećaj krivice u početku je destruktivna emocija koja ne može pozitivno uticati na stanje osobe. Drugim rečima, to je oblik…

Zašto nam pada teško da zatražimo pomoć?

Po pravilu, samo dve emocije nas sprečavaju u delovanju – strah i gađenje. Ako govorimo o nemogućnosti traženja pomoći sve…

Evo zašto ne bi trebalo da zagrevate već korišćeno ulje

Da li koristite isto ulje više puta prilikom kuvanja? Otkrijte u nastavku zašto je to veoma loša praksa, koja je…

Namirnice koje nepovoljno utiču na pamćenje

Kvalitetna ishrana sinonim je za dobro zdravlje, a još više ukoliko se pritom bavimo fizičkom aktivnošću. Zdrave namirnice ključne su…