Ukusna praznična trpeza na jednostavan način
Za odgovor na ovo pitanje savet je najbolje potražiti u bogatom iskustvu profesionalnog kuvara – Milica Aleksić, rukovodilac METRO HoReCa centra, nudi jednostavna rešenja, izvrsnog ukusa:
Za predjelo pripremite gravalax – Filet lososa odvojite od kože, odstranite zaostale kosti pincetom i ostavite ga da odstoji tokom noći, u mešavini šećera i soli (odnos 60% šećera, 40% soli), tako da ceo filet sa svih strana bude obložen. Sutradan dobro isperite ostatke začinske mešavine, koja je konzervisala i dehidrisala meso ribe, začinite METRO Chef svežom mirođijom i poslužite na prazničnoj trpezi kao hladan narezak uz baby mix zelenih salata, začinjenih citrusnim dresingom po izboru.
Idealno među-jelo su sarme. Ukoliko želite sarme bez mesa, možete ih pripremiti sa sočivom, koje ćete potopiti u vodu 1 sat pre dodavanja u masu.
Predlog glavnog jela su fileti tune sa koricom od bibera. Tunu treba iseći na pravougaonike i panirati u mešavini bibera i soli. Potom je posložite na pleh i stavite u pećnicu na 180°C, komad prečnika 4-5cm potrebno je peći oko 15 minuta. Idealan prilog je baby spanać, koji može biti začinjen svež ili prethodno kratko toplotno obrađen.
Ako za dezert tokom pripreme kolača morate razmišljati i o zamenama za jaja, predlog je da jaja u postojećoj recepturi zamenite pasiranom bananom ili pireom od jabuke. Umesto pšeničnog brašna koristite brašno kinoe, tapioke ili pirinčano brašno. Ako niste sigurni oko izbora poslastice, uvek se možete odlučiti za pripremu voćne salate sa svežim voćem, koje svakodnevno možete pronaći u svim METRO prodajnim objektima.
I za kraj, korisnih 10 saveta +
- Metro Chef ajvar i ARO krem sir su idealna kombinacija za kremasti namaz.
- Domaći ren možete razblažiti ARO kiselom pavlakom.
- Pire od krompira oplemenite pastom od tartufa koju možete pronaći u asortimanu Italija u svim METRO distributivnim centrima.
- Za prženje masnije ribe koristite panadu od kukuruznog i pšeničnog brašna začinjenu dimljenom mlevenom začinskom paprikom, ili koristite gotovu tempuru na bazi pirinčanog brašna i panko prezle.
- Pečenje dobro usolite prethodnog dana kako bi se kristali soli rastvorili u mesnom soku.
- Od ostataka pečenja napravite ukusan sendvič sa namazom od senfa i meda.
- Kada ispečete štrudlu ostavite je da odstoji i prohladi se, kako tokom sečenja ne bi iscureo nadev.
- Knedle sa šljivama iz vode umesto u prezle i šećer, izvadite u mlevene METRO Chef Cantucine.
- Postoji više od 70 vrsta alternativa za pšenično brašno čijim kombinovanjem možete napraviti odličan Božićni kolač.