Da li je koštunjavo voće najbolji izvor proteina?
S jedne strane, koštunjavo voće poseduje zdrave masti i mikronutrijente neophodne za naše telo. Međutim, jedan ekspert smatra da to nije dovoljan razlog da se odlučimo za njih kada nam treba dnevna doza proteina.
Njegovo ime je Maks Lugavir, a u tekstu za Njujork Tajms je imao da kaže sledeće: „Ideja da su orašasti plodovi dobar izvor proteina je smešna. Bademi, na primer, poseduju 74% masti i samo 14% proteina. Nemojte da me shvatite pogrešno, koštunjavo voće je zdravo, ali je takođe i veoma kalorično.“
https://www.instagram.com/p/BsizXaQAvEa/?utm_source=ig_embed
Maks nije jedini koji tako misli. Robi Klark, australijski nutricionista i direktor kompanije Healthbank, saglasan je u njegovom stavu da kada želimo da se hranimo obrocima bogatim proteinima, treba da izbegavamo orašaste plodove. On je to elaborirao na sledeći način: „Da bi namirnice bile kompletan izvor proteina, one moraju da poseduju devet esencijalnih aminokiselina koje su neophodne našem organizmu.“
Šta predlažu ova dvojica eksperata kao alternativu grickanju indijskog oraha, badema ili lešnika? Kao prvo, oni smatraju da je u redu konzumirati koštunjavo voće u umerenim količinama, sve dok god se ono ne koristi kao glavni izvor proteina. Za izgradnju mišićne mase pak bolje je odlučiti se za crveno i živinsko meso, ribu, mlečne proizvode i jaja.
To, naravno, nije opcija za vegetarijance i vegane, ali tu temu već ostavljamo za neki drugi tekst…