Najbolji recepti od samo dva sastojka
Piše: Isidora Spasić
Brašno + grčki jogurt = testo
U većoj činiji pomešajte pakovanje grčkog jogurta i 1 ½ šolju brašna. Kada se lepo sjedine, prebacite ih na ravnu površinu posutu brašnom, te mesite 5-8 minuta. Kada testo bude spremno, izdvojte ga na manje delove i pecite na teflonskom tiganju 20 sekundi sa svake strane. Takođe ga možete koristiti kao testo za picu i dodati na njega sastojke po želji.
Banana + jaja = palačinke
Jednu veliku bananu isecite na komade i ubacite u činiju. Dodajte dva jajeta, pa ih umutite ručnim mikserom dok ne dobijete kompaktnu glatku smesu. Na teflonskom tiganju pecite palačinke koristeći se malom kutlačom da biste odmerili pravu dozu. Prvu stranu pecite 1 minut, a drugu 30 sekundi ili više ako je potrebno. Služite uz kolutove banane.
Sir + salama = mini „pice”
Izrendajte dve šolje sira, najbolje parmezana. Stavite na pleh papir za pečenje, pa na njemu rasporedite ravne gomilice sira. U sredinu svake stavite po jedan krug salame po izboru. Trebalo bi da vam jedno pakovanje bude sasvim dovoljno u odnosu na količinu sira. Pecite 5 minuta u reni zagrajanoj na 200 stepeni. Kada mini „pice” budu gotove, pustite da se malo ohlade, a zatim ih špatulom pažljivo uklonite sa pleha.
Pivo + sir = umak
Uzmite tvrdi sir, idealno bi bilo da bude čedar, pa ga narendajte tako da napunite dve šolje. Flašu ili konzervu kvalitetnog piva prespite u lonče. Pustite da se ugreje na srednje jakoj vatri, a zatim postepeno dodajte sir i mešajte sve dok se ne istopi. Prespite umak u činijicu i služite uz sveže perece.
Nutella + jaja = kolač
Dobro umutite 4 jajeta sve dok se njihov volumen ne utrostruči. Pustite da se Nutella krem otopi u mikrotalasnoj, ili teglu potopite u posudu sa toplom vodom. Dodajte kašiku po kašiku Nutelle u umućena jaja, sve vreme mešajući mikserom. Smesu prespite u posudu za pečenje koju ste premazali uljem ili puterom. Pecite 25-30 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni.
Puter od kikirikija + banana = sladoled
Četiri zrele banane iseckajte na kolutove, prebacite ih u plastičnu kesu, a zatim odložite u zamrzivač preko noći. Zamrznute banane ubacite u blender zajedno sa kašikom putera od kikirikija. Neka se sve lepo sjedini dok ne postane kompaktna glatka smesa. Služite odmah ako volite mekši sladoled, ili prebacite u plastičnu kutiju i dodatno zamrznite, ukoliko preferirate čvršću teksturu sladoleda.