Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovog Uskrsa napravite tortu od šargarepe

AUTOR: Isidora Spasić 25 Apr, 2019
Ovog Uskrsa napravite tortu od šargarepe

Vreme je da za Uskrs isprobate nešto novo. Jednom kada napravite ovu tortu od šargarepe, ne samo da ćete je pripremati za pomenuti praznik, već ćete iznova tražiti izgovor da se njome sladite. Kada „uđete u štos” i vidite koliko je jednostavno napraviti je, postaće recept kom ćete se, na radost svih, uvek rado vraćati.

Piše: Isidora Spasić

Recept za tortu od šargarepe

Možda će nekima ideja šargarepe u kolaču biti sumnjivo odbojna, ali kada se setite njene slatkoće, shvatićete da potpuno i opravdano ima smisla. Pored toga, kombinacija začina, suvog grožđa i oraha, uneće poseban šmek, slatkoću i hrskavost. A glazura od krem sira upotpuniće čitav gastronomski doživljaj.

(foto izvor: www.inspiredtaste.net)

(foto izvor: www.inspiredtaste.net)

Sastojci

2 šolje brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta u prahu
½ kašičice đumbira u prahu
½ kašičice muskatnog oraščića u prahu
½ kašičice soli
180 ml biljnog ulja
4 velika jajeta
2 šolje braon šećera
1 kašičica vanila ekstrakta
3 šolje narendane šargarepe
½ šolje suvog grožđa
½ šolje mlevenih ili sitno naseckanih oraha

(foto izvor: www.ambitiouskitchen.com)

(foto izvor: www.ambitiouskitchen.com)

Priprema

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Uzmite okruglu ili četvrtastu posudu za pečenje kolača, pa je premažite uljem i/ili stavite papir za pečenje. U jednoj činiji promešajte takozvane „suve sastojke“, a to su: brašno, prašak za pecivo, soda bikarbona, cimet, đumbir, muskatni oraščić i so. Sada u drugoj činiji spojite tzv. „vlažne sastojke“: ulje, jaja, braon šećer i ekstrakt vanile. Nakon što ste dobro promešali, dodajte narendanu šargarepu, suvo grožđe i orahe, pa još jednom promešajte. „Suve sastojke“ prebacite u činiju sa „vlažnim sastojcima“, te temeljno mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Sada je vreme da donesete odluku. Ili ćete ispeći celu količinu testa, a zatim je pažljivo preseći na pola; ili ćete prepoloviti količinu i peći je iz dva puta, ili još bolje ako imate dve iste posude, peći odjedanput u njima. Tortu od šargarepe ostavite da se peče 30-35 minuta, a uz pomoć čačkalice proverite da li je gotova. Pošto izvadite tortu iz rerne, ostavite da se prohladi 20-25 minuta, a zatim je izvucite iz posude u kojoj se pekla. Nakon toga je ostavite da se još malo prohladi, pre nego što naneste glazuru od krem sira.

(foto izvor: www.sugargeekshow.com)

(foto izvor: www.sugargeekshow.com)

Recept za glazuru

Obavezno napravite ovu glazuru od krem sira, kako bi torta od šargarepe zaista dobila izgled i ukus jedne prave dekadentne poslastice.

(foto izvor: www.tasteofhome.com)

(foto izvor: www.tasteofhome.com)

Sastojci

1 pakovanje krem sira, na primer Philadelphia
½ šolje putera
2 šolje prah šećera
1 kašičica vanila ekstrakta

(foto izvor: www.ourbestbites.com)

(foto izvor: www.ourbestbites.com)

Priprema

Ručnim mikserom u činiji umutite krem sir, a zatim ubacite puter, pa ponovo izmiksujte. Pažljivo dodajte prah šećer i ekstrakt vanile, te iznova mutite dok ne dobijete kompaktnu lepljivu belu smesu.

(foto izvor: www.the-girl-who-ate-everything.com)

(foto izvor: www.the-girl-who-ate-everything.com)

Finalno sastavljanje torte od šargarepe

U slučaju da ste odjedanput ispekli svo testo, sada ga pažljivo presecite na pola. Ako ste pekli u dve ture, ili u dve posude paralelno, za vas je ovaj korak lakši. Postavite jedan deo ispečene torte na lep ravan tanjir, a onda je ravnomerno premažite sa pola glazure od krem sira. Preko stavite drugi deo torte, pa premažite ostatkom glazure. Na kraju ukrasite čime želite. To mogu biti orasi, suvo grožđe, kolačići od marcipana u obliku mini šagrarepa

(foto izvor: www.taste.com.au)

(foto izvor: www.taste.com.au)

Bonus saveti

Biljno ulje za tortu treba da bude neutralnog ukusa. Nerafinisano suncokretovo ulje sasvim je u redu, ali ako možete isprobajte recept sa kokosovim uljem. Jaja ranije izvadite iz frižidera, kako bi bila na sobnoj temperaturi kada ih budete koristili u testu za tortu. Isto važi i za krem sir i puter koji se koriste u glazuri.

Prijatno i srećan Uskrs!

(foto izvor: www.cookingclassy.com)

(foto izvor: www.cookingclassy.com)

Najčitanije

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Najnovije - Gastro

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…