Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kada glad nastupi evo tri ideje za zdravu užinu

AUTOR: Isidora Spasić 23 Mar, 2019
Kada glad nastupi evo tri ideje za zdravu užinu

Užina je veoma bitna, baš kao i svaki drugi obrok. Međutim, ona često biva preskočena, ili se u nedostatku vremena posegne za nekom nezdravom grickalicom i slatkišima. Upravo zato vam u pomoć stižu tri recepta koja će na zdrav način rešiti ovaj problem.

Piše: Isidora Spasić

Gvakamole sa keljom

Kako biste izbegli neprijatne napade gladi, pripremite ovaj zdrav i izrazito zeleni gvakamole sa dodatkom veličanstvenog kelja. On vam uvek može biti pri ruci, samo je važno da ga držite u frižideru, kako ne bi potamneo. Najbolje je da u njega umačete sveže isečeno povrće poput šargarepe i crvene paprike, ili ga konzumirajte uz parčiće prepečenog integralnog hleba.

(foto izvor: www.cookieandkate.com)

(foto izvor: www.cookieandkate.com)

Sastojci

3-4 velika lista kelja
4 manja zrela avokada
¼ šolje sitno iseckanog crvenog luka
¼ šolje sitno iseckanog korijandera
1 ½ limete
½ kašičice soli

Prvo pripremite kelj, tako što ćete nožem iseći drvenasti deo iz njegove sredine. Sada sitno iseckajte kelj, malo ga posolite i prelijte kašičicom soka od isceđene limete. Masirajte kelj prstima dok ne postane tamniji, jer ćete ga na taj način smekšati i smanjiti njegovu prirodnu gorčinu. U blender ubacite avokado koji ste prethodno prepolovili i kašičicom izvukli iz kore. Dodajte so i 4 kašičice soka od limete, pa pustite da blender pretvori avokado u kremastu smesu. Onda dodajte kelj, crveni luk i korijander, pa još jednom sve izblendirajte. Probajte, dodajte soli i soka od limete ako je potrebno, te odmah poslužite u lepoj činijici.

(foto izvor: www.cookieandkate.com)

(foto izvor: www.cookieandkate.com)

Ljuti čips od tikvica

Obožavate čips, ali ste svesni toga da je izuzetno nezdrav? Onda evo prave alternative za vas. Bez griže savesti i brojanja kalorija, moći ćete da uživate u ovoj laganoj i ljutkastoj grickalici. Uz samo par sastojaka i malo strpljenja dobićete čips od tikvica, koji više nikada nećete zameniti ni jednim drugim.

(foto izvor: www.hostthetoast.com)

(foto izvor: www.hostthetoast.com)

Sastojci

4 manje tikvice
2 ½ kašike maslinovog ulja
1 kašičica Tabasco sosa
so po ukusu

Tikvice isecite na tanke kolutove. Rasporedite ih na papirni ubrus, a zatim ih i prekrijte papirnim ubrusima. Dobro stisnite papirni ubrus preko tikvica tri puta, pošto ćete na taj način izvući višak vode iz njih. Stavite papir za pečenje u pleh, a zatim na njemu rasporedite kolutiće od tikvica. U činijici pomešajte maslinovo ulje sa Tabasco-m, pa ovom mešavinom uz pomoć četkice premažite tikvice. Kako biste dobili čips, pecite tikvice 2 sata u prethodno zagrejanoj rerni na 100 stepeni. Kada postanu hrskave prebacite ih u činiju, i za kraj posolite po želji.

(foto izvor: www.hostthetoast.com)

(foto izvor: www.hostthetoast.com)

Kolačići od jabuka

Ako se izlažete fizičkim naporima ili redovno trenirate, evo savršene slatke užine za vas. Zahvaljujući puteru od kikirikija, bademima i orasima, unećete proteine i zdrave masti. Jabuka će vas osvežiti, a kokos i čokolada podići će ovu poslasticu na dekadentniji nivo. Ukratko rečeno, kolačići od jabuka su jednostavni, brzi, efektni i hranljivi.

(foto izvor: www.rachelschultz.com)

(foto izvor: www.rachelschultz.com)

Sastojci

1 veća jabuka
¼ šolje putera od kikirikija
¼ šolje iseckanih blanširanih badema
¼ šolje iseckanih oraha
¼ šolje listića kokosa
¼ šolje sitno iseckane crne čokolade

Isecite jabuku na tanke kolutove i izvadite središnji deo. Premažite kolutove tankim slojem putera od kikirikija, a zatim preko pospite blanširane bademe, orahe, listiće kokosa i komadiće čokolade.

(foto izvor: www.rachelschultz.com)

(foto izvor: www.rachelschultz.com)

Najčitanije

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Najnovije - Gastro

Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus

Ako su nas majke nešto učile, to je da krompir ne može u zamrzivač. A danas u marketima masa proizvoda…

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…