• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
20 veličanstvenih letnjih namirnica

20 veličanstvenih letnjih namirnica

Jelena Popović Đorđević
18.06.2019. 7 min IshranaZdravlje

Svaka sezona nam nudi sveže sastojke u kojima možemo da uživamo, ali letnja je ona u kojoj se najviše radujemo svežem voću i povrću. Od šumskog voća do paradajza, od začinskog bilja do lubenice, leto nas obasipa ukusima i bojama.

Kupine

Savršen su spoj kiselog i slatkog ukusa. Rođake su malinama i potiču sa severne hemisfere. Potrebno im je više vremena da sazru od bilo koje druge bobice. Ovo vrlo sočno voće često se služi sveže ili s pudingom, parfeom, kao voćni pire ili pita.

Kupine
Kupine

Nana

Njeni listovi se koriste za pripremanje čaja, ali i letnjih koktela i deserta. Medicinski se koristi kao dodatak jelima koja se teško vare (pasulj i kupus). Nana je proveren lek protiv tegoba s varenjem, a neguje usta i zube i osvežava dah.

Nana
Nana

Nektarine

Vrsta breskve s glatkom kožom. Prema istraživanjima, ovo voće potiče iz Kine i postoji više od četiri hiljade godina. U odnosu na breskve nektarine se razlikuju po glatkoj koži, a meso im je crvene, žute ili bele boje. Bogate su vitaminima A i C. Najčešće se koriste sveže, kao džem i u desertima.

Nektarine
Nektarine

Kajsije

Bogate su beta karotenom i vlaknima, i jedan su od prvih vesnika leta. Koriste se sveže, ali i suve, kako bi opstale cele godine. Sveže su bogate vitaminom C. Za razliku od breskvi, kajsije su maleno narandžasto voće, s manje soka, ali sočnog i slatkog mesa.

Kajsije
Kajsije

Cvekla

Istraživanja pokazuju da je dobar izvor antioksidanata i ima sastojke koji pomažu u smanjenju krvnog pritiska i LDL holesterola. Takođe, izgledaju divno na tanjiru zahvaljujući betalain pigmentu koji im daje boju. Betalaini se uništavaju toplotom, pa je cveklu najbolje pripremati na pari ili je peći manje od sat vremena. Ovo povrće ima posebno lep ukus ako se njegova slatkoća preseče s malo ljutine, na primer renom. Pored klasične salate mogu se napraviti čorba od cvekle, rižoto i deserti.

Cvekla
Cvekla

Trešnje

Procenjuje se da ima oko petsto sorti ovog klasičnog letnjeg voća. Koristi se za deserte, slana jela, džemove i sokove. Trešnje sadrže vrlo malo kiseline, pa u kuvanju ne menjaju mnogo ukus. Najčešće se koriste u slatkim jelima: voćnim salatama, tartovima, kolačima, sufleima i klasičnom francuskom kolaču clafoutis.

Trešnje
Trešnje

Višnje

Tamnije su od trešanja i sadrže znatno više voćne kiseline, pa su i pogodnije za kuvanje. Obično se koriste u džemovima i kompotima, ali i u slanim jelima kao što su divljač i pačetina. Trešnje i višnje su članovi porodice ruža. Kad se uberu, ne nastavljaju da sazrevaju, pa se shodno tome samo zrelo voće bere i prodaje.

Višnje
Višnje

Patlidžan

Klasifikuje se kao rođak paradajza i paprike. Ljubičasta, tamnoplava boja je moćno oružje u borbi protiv bolesti srca jer je bogat izvor biljnih materija koje štite od bolesti. Hlorogena kiselina, jedan od najmoćnijih sakupljača slobodnih radikala, nalazi se u njegovom tkivu.

Patlidžan
Patlidžan

Maline

Uglavnom su crvene, sočne, slatko-kiselog ukusa i vrlo aromatične. Ovo voće je posebno osetljivo na pritisak i mora pažljivo da se bere. Maline se lako vare i koriste se u klasičnim voćnim desertima, u voćnom želeu, sorbeu, sladoledu i kolačima. Istraživanja su pokazala da ishrana bogata malinama može sprečiti abnormalnu podelu ćelija. Maline su i bogat izvor flavonoida kuarcetina i galne kiseline, koji su važni za srce i sprečavaju gojaznost.

Maline
Maline

Ribizle

Rastu u grozdovima i sadrže dosta limunske kiseline, pa se ređe jedu sirove, a češće se koriste za žele, džem i liker. Koriste se i za pripremu sorbea, voćnog krema, suflea i tarta.

Ribizle
Ribizle

Šargarepa

Odlična je za vid zato što sadrži beta karoten, organsko jedinjenje koje sprečava razvoj katarakte. Šargarepa se može koristiti zajedno s ostalim povrćem kao salata.

Šargarepe
Šargarepe

Peršun

Voli sunce, pa je potrebno obezbediti mu takvo mesto. Upotrebljava se kao dodatak raznim jelima i odličan je izvor vitamina A, B i C. Čaj od peršunovog lista je jak diuretik.

Peršun
Peršun

Paprika

Postoje slatke paprike koje su u obliku zvona, zelene i ljubičaste su gorkastog ukusa, dok su crvene, narandžaste i žute slađe i skoro voćnog ukusa. Aleva paprika se dobija od crvenih plodova. Za ljutinu u paprikama zadužen je sastojak kapsaicin. Iako su dostupne tokom cele godine, paprike su u sezoni tokom leta i rane jeseni. Mogu se koristiti sveže, u salati, u kuvanim jelima i kao zimnica.

Paprike
Paprike

Krastavac

Pripada istoj botaničkoj porodici kao i dinja ili tikva. Postoje dve vrste za komercijalnu upotrebu, krastavci koji se koriste sveži i oni koji se kisele. Bogati su antioksidantima.

Krastavac
Krastavac

Pasulj

Sadrži velike količine amino-kiselina i belančevina biljnog porekla. U kombinaciji sa žitaricama, belančevine i amino-kiseline iz mahunarki daju potpuni sastav koji nam je potreban za održavanje organizma. Mahunarke sadrže magnezijum, gvožđe, fosfor, cink, selen, vitamine B i E.

Pasulj
Pasulj

Blitva

Sadrži betalaine (nalaze se i u repi), vitamin A, C, E i K, magnezijum, kalijum, vlakna, kalcijum, holin, mnoštvo vitamina B, cinka i selena.

Blitva
Blitva

Keleraba

Svoj sladunjav ukus duguje sumporu i ulju senfa koje sadrži. Keleraba može da se priprema na nekoliko načina, a odlična je sveža, kao prilog uz meso ili ribu, s testeninom ili u salati. Obično se krtole ljušte pre pripreme, ali s veoma mladim stabljikama kelerabe to nije neophodno. Zeleni delovi se mogu iskoristiti za supe, sosove i salate, jer sadrže dosta hranljivih materija.

Keleraba
Keleraba

Borovnice

Bogate su prirodnim sastojkom antocijaninom koji bobicama daje prepoznatljivu plavu boju. Borovnice su dobre za vid, snižavaju nivo šećera u krvi i poboljšavaju pamćenje.

Borovnice
Borovnice

Mladi krompirići

Imaju tanku kožu koju nije potrebno ljuštiti. U toku pripreme zadržavaju svoj oblik, a slađi su od običnog krompira jer se njihov šećer još nije pretvorio u skrob. Zbog slatkoće su dobar sastojak salata, a koriste se i kao prilog uz povrće i meso.

Mladi krompirići
Mladi krompirići

Tikvice

Potiču iz iste porodice kao krastavac, tikva i dinja. Veoma su popularne zbog jednostavne pripreme i široke primene, kao i niskokalorične vrednosti. Imaju tamnu ili svetlozelenu kožu i, ako se dobro operu, mogu da se koriste bez ljušćenja kore. Ne preporučuje se kuvanje tikvica, pošto tako gube ukus i teksturu. Cvetovi su im takođe jestivi, mogu se puniti i pržiti.

Tikvica
Tikvica

Fotografije: Shutter

Oznake:

hranaletonamirnice

Podeli

Zaprati Autor

Jelena Popović Đorđević

PR i novinar. Posle korporativne karijere odlučila je da svoje vreme posveti kulturi, gastronomiji i umetnosti. Vodi projekte „Hrana, piće, priče" i „Street Art Belgrade".

Ostali članci

Novi Grand Black'n'Easy Milk poklon set
Prethodni

Novi Grand Black’n’Easy Milk poklon set

Kompanija dm nudi brend sa najvećom ponudom organske hrane u zemlji
Sledeći

Kompanija dm nudi brend sa najvećom ponudom organske hrane u zemlji

Sledeći
Kompanija dm nudi brend sa najvećom ponudom organske hrane u zemlji
18.06.2019.

Kompanija dm nudi brend sa najvećom ponudom organske hrane u zemlji

Prethodni
17.06.2019.

Novi Grand Black’n’Easy Milk poklon set

Novi Grand Black'n'Easy Milk poklon set

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖