Ovo su najbolje alternative za biljno ulje
Biljno ulje ima široku primenu, a većina nas ga najčešće koristi za pečenje i prženje.
Lagan i suptilan ukus biljnog ulja je ono što ga čini toliko neodoljivim i pogodnim za pečenje. Ipak, nekada će vam se desiti da želite da spremite neki fini recept ali ćete konstatovati da vam nedostaje biljno ulje, ili ćete jednostavno želeti da isprobate neki drugačiji ukus…
Šta u tom slučaju? Dobra vest je da postoji nekoliko alternativa, a izbor najviše zavisi od toga šta planirate da spremate i kakvom ukusu težite.
Puter će verovatno biti prva zamena koju već imate u kuhinji. Ono što je bitno jeste da ga pre upotrebe prvo rastopite i da se pridržavate preciznih mera iz recepta.
Ipak, ukoliko želite nešto drugačije, zdravije zamene, slede dva dobra predloga.
Visok procenat laurinske kiseline i nezasićenih masti u kokosovom ulju čine ga zdravim izborom ako pokušavate da regulišete nivo holesterola. Imajte na umu da ono može imati jak ukus kokosovog oraha, posebno ako koristite devičansko kokosovo ulje. Za neutralniji ukus, umesto njega koristite rafinisano kokosovo ulje.
Druga zamena za biljno ulje, koja može izgledati malo neobično, ali je sjajna zdrava alternativa, jeste pire od jabuka.
Posebno dobro deluje ako je vaš osnovni razlog za korišćenje biljnog ulja prilikom pečenja kolača i peciva sočnost. Osim toga, domaće pire od jabuka ima manje kalorija od biljnog ulja, a zbog njegove prirodne slatkoće neće biti potrebno da dodajete puno šećera u svoje poslastice, što automatski znači da će one biti i zdravije.
Izvor: Mashed
Fotografije: Unsplash