Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovo su najbolje alternative za biljno ulje

AUTOR: CityMagazine 31 Oct, 2019
Ovo su najbolje alternative za biljno ulje

Biljno ulje ima široku primenu, a većina nas ga najčešće koristi za pečenje i prženje.

Lagan i suptilan ukus biljnog ulja je ono što ga čini toliko neodoljivim i pogodnim za pečenje. Ipak, nekada će vam se desiti da želite da spremite neki fini recept ali ćete konstatovati da vam nedostaje biljno ulje, ili ćete jednostavno želeti da isprobate neki drugačiji ukus…

Šta u tom slučaju? Dobra vest je da postoji nekoliko alternativa, a izbor najviše zavisi od toga šta planirate da spremate i kakvom ukusu težite.

Puter će verovatno biti prva zamena koju već imate u kuhinji. Ono što je bitno jeste da ga pre upotrebe prvo rastopite i da se pridržavate preciznih mera iz recepta.

Puter je uglavnom najčešća alternativa

Ipak, ukoliko želite nešto drugačije, zdravije zamene, slede dva dobra predloga.

Visok procenat laurinske kiseline i nezasićenih masti u kokosovom ulju čine ga zdravim izborom ako pokušavate da regulišete nivo holesterola. Imajte na umu da ono može imati jak ukus kokosovog oraha, posebno ako koristite devičansko kokosovo ulje. Za neutralniji ukus, umesto njega koristite rafinisano kokosovo ulje.

Druga zamena za biljno ulje, koja može izgledati malo neobično, ali je sjajna zdrava alternativa, jeste pire od jabuka.

Pire od jabuka je daleko zdraviji izbor

Posebno dobro deluje ako je vaš osnovni razlog za korišćenje biljnog ulja prilikom pečenja kolača i peciva sočnost. Osim toga, domaće pire od jabuka ima manje kalorija od biljnog ulja, a zbog njegove prirodne slatkoće neće biti potrebno da dodajete puno šećera u svoje poslastice, što automatski znači da će one biti i zdravije.

Izvor: Mashed

Fotografije: Unsplash

Najčitanije

Japanska banana dijeta je najpopularnija na svetu: Obećava gubitak 7 kilograma u samo 5 dana

Da li se zanimate mišlju da izgubite koji kilogram? Ako je odgovor potvrdan, verovatno razmišljate i strepite od dana koji…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Najnovije - Gastro

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…