Evo kako sve žvakanje žvakaće gume utiče na vaš organizam
Ljudi su kroz istoriju žvakali svašta, od smole i parafinskog voska do katrana breze i žvakaćih guma. Ovo poslednje je danas najpopularnija stvar koju ljudi žvaću, a to može imati i pozitivne i negativne posledice po vaš organizam.
U narednim redovima ćemo vam otkriti na šta sve utiče žvakanje žvaka.
1. Na zube
Žvake bez šećera ubijaju bakterije i usporavaju pojavu karijesa jer izazivaju lučenje pljuvačke, koja pomaže u uklanjanju kiseline i ostataka hrane iz usta. Žvake sa šećerom, s druge strane, nisu dobre za vaše zube. One povećavaju šansu da ćete dobiti karijes, a mogu da izazovu pojavu i zubnog plaka.
2. Na koncentraciju
Žvakanje žvake ubrzava rad srca i povećava protok krvi, zbog čega više kiseonika stiže do vašeg mozga. U tim trenucima ste zbog toga koncentrisaniji, lakše rešavate probleme i bolje vam je pamćenje. Ovaj efekat postoji samo dok žvaćete žvaku, i ne ostavlja dugoročne posledice na vaše kognitivne sposobnosti.
3. Na uši
Kada se u kanalima koji povezuju nos i uši nađu bakterije, može doći do pojave ušnih infekcija. Žvake koje poseduju prirodni zaslađivač ksilitol mogu sprečiti ovaj proces i spasiti vas nedelja oporavka od bolesti uha.
4. Na digestivni sistem
Dodatno lučenje pljuvačke kada žvaćemo žvaku pomaže u borbi protiv mučnine u stomaku. Neki to preporučuju kao zamenu za lekove kada vam oni nisu dostupni, osim u slučaju da imate problema sa gasovima i nadimanjem.
5. Na vilicu
Često žvakanje žvakaćih guma nije dobro za zglobove i mišiće vaše vilice, a to posebno važi kada ste pod stresom i to radite previše agresivno.
Izvor: Bright Side