Ovo su najzdraviji načini da jedete pojedine namirnice
Crveno povrće je poznato kao dobar izvor antioksidanata, a zeleno je veoma bogato vitaminima. Za proteine je zdrav izbor koštunjavo voće, a za masti riba.
Ovo su samo neke od grupa zdravih namirnica o kojima ste, verujemo, već puno čitali do sada. Ono na šta ćemo vam mi skrenuti pažnju ovog puta je koji su najbolji načini da mnoge od ovih namirnica unesete u svoj organizam, tako da imate najviše zdravstvenih koristi od njih.
Banane
Banane imaju visok sadržaj vitamina B i C, ali i kalijuma i magnezijuma. Kako biste imali najveće benefite od konzumiranja ovog voća, važno je da jedete i one trakice koje se nalaze između ploda i kore, jer su one upravo te koje distribuiraju vodu i hranljive materije kroz voćku.
Paradajz
Verovali ili ne, kuvani paradajz je zdraviji od svežeg. To je zbog toga što proces kuvanja dovodi do oslobađanja likopena, antioksidanta veoma dobrog za zdravlje vaših očiju i srca.
Krompir
Ako planirate da pečete mlad krompir, preporučujemo vam da ga uopšte ne ljuštite. Na taj način on će zadržati maksimalnu količinu vitamina C i B, kalijuma, gvodža i kalcijuma, kojima je veoma bogat.
Jaja
Jaja se najlakše vare nakon pripreme na visokoj temperature. S druge strane, nije idealno prekuvati ih jer to smanjuje količinu antioksidanata koju sadrže. Naša preporuka je da ih poširate, ili kuvate u ljusci tako da na kraju ovog procesa budu rovita.
Zeleniš
Ako želite da maksimizujete nutritivnu vrednost spanaća, brokolija, prokelja i drugog zelenog povrća, preporučujemo vam da ga jedete u svežem stanju. Zeleniš kuvanjem gubi značajan sadržaj vitamina C, B1 i B5.
Cvekla
Apsolutno svaki deo cvekle je zdrav, zbog čega nipošto ne bi trebalo da bacate njene listove. Cvekla sadrži dosta antioksidanata, što je dovoljan razlog da se ona što češće nađe na vašoj trpezi.
Izvor: Bright Side