Nutritivne vrednosti kikirikija i njegovog putera
Kikiriki je namirnica koja godi nepcima, i retko ko mu može odoleti u vidu međuobroka ili doručka. Reč je o izuzetno masnoj grickalici, a samim time i vrlo kaloričnoj, no česta povezanost kikirikija, odnosno putera od kikirikija i holesterola nije utemeljena.
Naprotiv, kikiriki nudi zanimljivu mešavinu nutritivnih elemenata koji ga čine idealnim, samo bez preterivanja. Važno je obratiti pažnju na načine upotrebe – navika konzumiranja pečenog i slanog kikirikija u vreme aperitiva, popraćenog alkoholnim ili zašećerenim pićima, ne samo da nimalo nije zdrava, već može uzrokovati zdravstvene probleme, ali ne treba zanemariti ni vrlo visok nivo kalorija.
Kikiriki, dobrobiti i prirodne karakteristike
Iako poseduje mnoge tipične karakteristike suvog voća, kikiriki pripada mahunarkama: ono što obično konzumiramo nisu plodovi, već semenke mahunarke poreklom iz Brazila, a danas rasprostranjene i uzgajane u čitavom svetu.
Ceđenjem ovih semenki dobija se ulje kikirikija, posebno pogodno za prženje, jer je nežno i ekonomično.
Što se tiče nutritivnog aspekta kikirikija, svojstva i blagodati su sjajni, jer je bogat argininom, važnom aminokiselinom, i mešavinom mineralnih soli, uključujući kalijum, magnezijum, cink i bakar, te vitaminom E, sa pozitivnim antioksidativnim dejstvom.
Iako je bogat mastima, u kikirikiju nema holesterola, a minimalan sadržaj natrijuma čini ga još zdravijim.
Međutim, ove informacije odnose samo na sirov kikiriki, svojstva i prednosti znatno se razlikuju za slani kikiriki. Kao što smo rekli, pečeni i slani kikiriki koji se često služe uz aperitiv nisu samo kalorični, već sadrže i ogromnu količinu natrijuma, upravo zbog prisutnosti soli.
Iako s nutritivnog aspekta nudi sjajna svojstva, kikiriki se mora pažljivo konzumirati u slučaju niskokalorične ishrane, možda uvodeći ga u malim količinama, kako bi se iskoristile prednosti bez ugrožavanja težine.
Puter od kikirikija: nutritivna svojstva i prednosti
Navikli smo da jedemo sirov ili pečeni kikiriki, dok je, posebno u Americi, rasprostranjena namirnica posebno bogatih svojstava – puter od kikirikija, čije su prednosti iste kao i mahunarke, a dodatni plus je vrlo prijatni ukus.
Nutritivna svojstva maslaca od kikirikija u suštini se odnose na njegovo bogatstvo masnim kiselinama, uz visoku energetsku moć i dobar unos proteina. Puter od kikirikija konzumira se običan, namazan na hleb, u kombinaciji s čokoladom ili pekmezom, te u raznim jelima. Očito, da biste u potpunosti iskoristili prednosti ovog proizvoda, bogatog argininom i vitaminima, važno je konzumirati puter visokog kvaliteta, bez aditiva, posebno biljnih ulja, šećera i aroma.
Moguće kontraindikacije za kikiriki
Naime, kikiriki predstavlja prirodnu hranu koja, kao što smo videli, garantuje dobar kalorijski unos, značajnu količinu biljnih masti bez holesterola, neke vrlo važne belančevine za organizam, te značajnu količinu vitamina i mineralnih soli.
To znači da se kontraindikacije za kikiriki tiču kalorija, koje se za svakoga ko je na niskokaloričnoj ishrani ili dijeti moraju držati pod kontrolom, a samim time i ograničiti količine. S druge strane, potrebno je obratiti posebnu pažnju na alergije – ako se pojavi bilo kakva nelagoda koja bi mogla upućivati na ovaj zdravstveni problem, dobro je odmah konsultovati lekara i očito izbegavati upotrebu i samog kikirikija i namirnica koje ga sadrže.
Zaključak, da li je jedenje kikirikija dobro za vas?
Kao što smo videli, dobrobiti od konzumacije kikirikija ne izostaju, čak i ako kod nekih osoba mogu izazvati manje ili veće alergijske reakcije. Reći da je kikiriki loš nimalo nije tačno, naprotiv, idealan je pogotovo u vegeterijanskoj ili veganskoj ishrani. No, dobro je izbegavati konzumaciju pečenog kikirikija, čije koristi nestaju zbog velike količine soli, obratiti pažnju na sastojke putera od kikirikija i generalno ograničiti količine kako ne biste prekoračili kalorije.
Izvor: Cosmopolitan Italia
Naslovna fotografija: engin akyurt / Unsplash