• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Šta se dešava sa našim telom kada legnemo odmah nakon obroka?

CityMagazine
28.05.2022. One Min Read OpšteZdravlje

Ako odmah nakon obilnog ručka ili bilo kog drugog obroka imate želju da prilegnete, bilo bi dobro da znate kako to utiče na vaš organizam, a naročito na varenje.

Jedan gastroenterolog je ponudio svoje objašnjenje ovog procesa: „Postoji mogućnost da se hrana koju ste upravo pojeli, a koja je prošla kroz jednjak do ulaza u želudac, vrati u grlo (zajedno sa malo želudačne kiseline). Ako se to dogodi, mogu se javiti simptomi gorušice, kao što su peckanje u grudima i grlu i kiseli ukus u ustima, a može doći i do povraćanja“.

Studija objavljena u žurnalu Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism takođe je pokazala zanimljive rezultate. U njoj piše da i položaj tokom samog konzumiranja hrane utiče na na njeno varenje, a posebno na apsorpciju hranljivih materija. Otkriveno je, naime, da jedenje u uspravnom položaju ubrzava pražnjenje želuca i poboljšava apsorpciju aminokiselina.

Povezani članci

Otkriveno zašto se gojimo nakon dijete: Krive su bakterije

Iznenadićete se šta muškarce čini srećnim: Na prvom mestu nije ni porodica, seks, a ni zdravlje

Foto: Adi Goldstein

Da li se ikada preporučuje ležanje odmah nakon obroka?

Ne postoji scenario u kojem bi bilo preporučljivo ležati nakon obroka. Tog pravila posebno treba da se drže osobe sa određenim zdravstvenim problemima, kao što su gastroezofagealna refluksna bolest i želudačna kila.

Posle obroka svakako je bolje da sedite ili budete u stojećem položaju (ili još bolje, u šetnji) najmanje 30 minuta, a posle večere još duže – najmanje dva sata pre odlaska na spavanje.

Izvor: Aktivni.si
Naslovna fotografija: holdosi from Pixabay

Tags:

probavasavetivarenje hrane

Povezani članci

Kako stanovnici Srbije mogu da smanje svoj karbonski otisak?

Znate li šta je „dark turizam“: Izaziva negativna osećanja, a sve je popularniji

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Da li svojim ponašanjem terate ljubav od sebe?

Next

Nutritivne vrednosti kikirikija i njegovog putera

Next
28.05.2022.

Nutritivne vrednosti kikirikija i njegovog putera

Previews
28.05.2022.

Da li svojim ponašanjem terate ljubav od sebe?

Najnovije

Džonatan Mejdžors kaže da je jeo 6.100 kalorija dnevno četiri meseca kako bi se spremio za ulogu bodibildera
CityMagazine
Preslušajte drugu epizodu podkasta „Vesele 80e sa Đurom PIP POP“
CityMagazine
Džon Laroket priznao da je umesto novca, za film „Teksaški masakr motornom testerom“ dobio travu
Filip Milosavljević
Retrospektakl i jubilej Marka Nastića
CityMagazine
Originalna nepo beba Dakota Džonson vodiće 94. dodelu Oskara: Evo zašto ona ima najbolji genetski materijal za to
Ivana Milošević

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖