Zašto je dobro jesti kajsije?
Šta je bolje od slatke i sočne kajsije za užinu? Evo pet sjajnih zdravstvenih razloga da jedete više ovog ukusnog voća.
1. Podrška za imuni sistem
Dve velike kajsije pružaju otprilike trećinu vaše dnevne potrebe za vitaminom C, što dovodi do jačanja imuniteta.
2. Sjajan antioksidans
Sadrže beta-karoten, antioksidans za borbu protiv bolesti koji telo takođe pretvara u vitamin A kako bi podržao zdrav vid.
3. Bolje varenje
Dve kajsije zadovoljavaju 10 posto dnevnih potreba za vlaknima.
4. Bolji vid
Kajsije sadrže lutein i zeaksantin, dva odlična jedinjenja koja sprečavaju makularnu degeneraciju uzrokovanu starenjem.
5. Sveža ili sušena varijanta
Najbolje je jesti sveže, ali je i šaka sušenih kajsija zdrava. Pet sušenih kajsija sadrži više od 1 mg gvožđa, što je oko pet posto dnevnih potreba žene.
Izvor: Healthy Food
Naslovna fotografija: Respati Triatmodjo / Unsplash