Ovih deset grupa ljudi bi trebalo da se suzdržavaju od kafe
Kafa se definitivno može definisati kao eliksir zdravlja. Utvrđeno je da smanjuje rizik od raka prostate, smanjuje rizik od srčane insuficijencije i čak smanjuje rizik od gubitka sluha. A pijenje ovog popularnog napitka može vam čak pomoći i u skidanju kilograma.
Za mnoge ljude, međutim, kafa može imati više negativnih efekata nego pozitivnih. Pitali smo nutricioniste o ljudima koji bi trebalo da preskaču kafu radi boljeg zdravlja, a evo šta su oni rekli.
1. Osobe sa sindromom iritabilnih creva
„Kofein može povećati broj velikih nuždi na dnevnom nivou, uključujući i povećanje šansi za dijareju (glavni simptom sindroma iritabilnih creva)“, kaže Ejndžel Plenels, registrovani dijetetičar nutricionista iz Sijetla i dodaje: „Dakle, ako imate sindrom iritabilnih creva, preporučuje se da ograničite unos ili u potpunosti izbegavate napitke sa kofeinom.“
2. Osobe sa glaukomom
„Prema nedavno objavljenoj studiji, kod osoba sa galukomom dolazi do povećanja intraokularnog pritiska kada konzumiraju kafu, zbog čega bi bilo bolje se suzdrže od ove navike, bar dok se ne pojave nova saznanja koja dokazuju da je kafa bezbedna za piće kod ljudi koji pate od ovogo oboljenja“, kaže Plenels.
3. Ljudi sa prekomerno aktivnom bešikom
„Svi znamo da je najbolje izbegavati veliku šoljicu kafe pre dugog putovanja, posebno ako su pauze za odlazak u toalet ograničene. Unos kofeina može povećati i učestalost i hitnost mokrenja“, kaže Su Hajkinen registrovana dijetetičarka za sajt MyNetDiary.
4. Ljudi sa srčanim oboljenjima, kao što je aritmija
„Pošto kofein iz kafe može da izazove privremeno povećanje krvnog pritiska i pulsa, važno je da svako sa već postojećim srčanim oboljenjima razgovara sa svojim lekarom o tome da li je i koliko kafe bezbedno konzumirati“, kaže Keli Mekgrejn, registrovana dijetetičarka i konsultantantkinja za ishranu.
5. Trudnice
„Do sada se preporučivalo trudnicama da ograniče unos kofeina na 200 miligrama (otprilike ono što se nalazi u dve šoljice kafe) dnevno kako bi svele na minimum rizik od pobačaja, preranog porođaja i niske porođajne težine deteta“, kaže Hajkinen i dodaje: „Međutim, studija iz 2020. objavljena u žurnalu British Journal of Medicine zaključila je da ne postoji bezbedan nivo unosa kofeina tokom trudnoće.“
6. Majke koje doje
„Pošto je kofein stimulans i diuretik, postoji šansa da majka koja doji može biti izložena riziku od dehidracije“, kaže Plenels i dodaje: „Američka asocijacija za trudnoću predlaže izbegavanje kofeina što je više moguće tokom trudnoće i dojenja.“
7. Osobe koje pate od nesanice
„Razumljivo je posegnuti za šoljicom kafe (ili više) nakon lošeg sna, ali ova navika može produžiti ciklus lošeg sna i umora“, kaže Hajkinen i dodaje: „Čak i ako mislite da vaša popodnevna kafa ne utiče na vašu sposobnost da zaspite kad ste planirali, ona bi mogla da ostavi negativne posledice na kvalitet vašeg sna. Moj savet je da izbegavate kofein najmanje šest sati pre spavanja.“
8. Ljudi koji se bore sa anksioznošću i napadima panike
„Kofein je stimulans, koji može pogoršati anksioznost kod nekih pojedinaca“, kaže Mekgrejn i dodaje: „Ako redovno doživljavate anksioznost ili napade panike, verovatno bi trebalo da razmislite o izbegavanju ili smanjenju unosa kafe u svoj organizam.“
9. Ljudi sa epilepsijom
„Nedavno objavljena studija je pokazala da je velika konzumacija kafe povezana sa povećanom učestalošću epileptičnih napada“, kaže Plenels i dodaje: „Mnogi smatraju da izneti dokazi u njoj nisu konkluzivni, zbog čega je potrebno napraviti još istraživanja.“
10. Deca sa manje od 12 godina
„Mada kofein može svakog od nas učiniti malo nervoznim, on može imati uočljivije, pa čak i ozbiljne neželjene efekte u manjim dozama kod dece“, kaže Mekgrejn i dodaje: „Na primer, previše kofeina kod dece može dovesti do naglog rasta pulsa, pojačanog osećaja anksioznosti, poteškoća sa koncentracijom i stomačnih tekoba. Još jedan aspekt koji treba uzeti u obzir, posebno kod mališana, je da kafa može prikriti znake gladi, tako da mališani možda neće dobiti adekvatnu koli.inu hrane koja im je potrebna za rast i razvoj. Konačno, imajte na umu da je kafa sama po sebi prilično kisela i kao rezultat toga može oštetiti zubnu gleđ i povećati rizik od karijesa.“
Izvor: Eat This, Not That
Naslovna fotografija: T’ Amal on Unsplash