Beli pirinač može da izazove ove 4 nuspojave
Pirinač je s razlogom među žitaricama koje se najčešće konzumiraju u čitavom svetu. Može se pripremiti na razne načine, nadopunjujući široku lepezu ukusa i jela. Pored toga, postoji izdašan broj sorti od kojih možete da birate – njih čak oko 120.000. Food & Wine izveštava da pirinač čini neverovatnu jednu petinu ukupnih kalorija koje se konzumiraju na globalnom nivou.
Beli pirinač jedan je od najpopularnijih vrsta
Beli pirinač je rafinsan, što znači da je mleven kako bi se uklonila opna, slojevi mekinja i klice. Uprkos svojoj rasprostranjenosti, ova namirnica obično ima lošu reputaciju zbog načina na koji je obrađena, posebno u poređenju sa hranljivom varijantom od čitavog zrna – integralnim pirinčem.
Možda ste čuli da se beli pirinač opisuje kao loš „ugljeni hidrat” ili izvor praznih kalorija. Međutim, da li ga treba potpuno preskočiti? Dijetetičarka Lorin Manaker je za stranicu Eat This, Not That objasnila kako konzumiranje belog pirinča utiče na telo.
Možda ćete imati više energije
„Beli pirinač je izvor ugljenih hidrata, koji su glavno gorivo za vaše telo”, objašnjava Manaker. „Osim toga, mnoge vrste belog pirinča, barem u SAD-u, obogaćene su vitaminima B grupe, koji takođe mogu da pomognu u održavanju nivoa energije”.
Prema istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients, svi vitamini B grupe, s izuzetkom folata, uključeni su u barem jedan korak (ako ne i više) u sastavu proizvodnje energije unutar ćelije. S obzirom na to, neophodno je dobiti dozu svakog vitamina B za postizanje optimalnog nivoa energije. Pored toga, nedovoljan unos vitamina B uskratiće važnu energiju vašem telu, što potencijalno može imati negativan uticaj na metaboličko i opšte zdravlje.
Mogli biste da unesete previše arsena
Prema Manaker, arsen je element u tragovima koji, ako se konzumira često i u velikim količinama, može da dovede do nekih neprijatnih zdravstvenih posledica. „Arsen je pronađen u pirinču, tako da ćete kad jedete ovu žitaricu, možda uneti i taj element”, poručuje ona.
Iako beli pirinač ima niži sadržaj arsena od integralnog, ipak je važno da izbegavate njegovu preteranu upotrebu i kombinujete različite žitarice. Neke opcije s nižim sadržajem arsena koje vredi isprobati su amarant, kinoa, bulgur i proso.
Možda će vam kosti ojačati
Ispostavilo se da upotreba belog pirinča može da ponudi puno u vidu jačanja sveukupnog i zdravlja kostiju. „Svi znamo da su kalcijum i vitamin D važni hranljivi sastojci za zdravlje kostiju”, kaže Manaker. „Ali i jedna neopevana hranljiva materija za zdravlje kostiju, mangan, nalazi se u belom pirinču”.
Možete biti skloniji razvoju metaboličkog sindroma
„Iako je potrebno više podataka, neka istraživanja ukazuju na povezanost između konzumiranja belog pirinča i rizika od metaboličkog sindroma”, kaže Manaker.
Prema Klinici Mejo, „metabolički sindrom je skup stanja koja se javljaju zajedno, povećavajući rizik od bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa tipa 2″. Stanja uključuju visok stepen šećera u krvi, višak telesne masnoće oko struka, povišen krvni pritisak i abnormalan nivo holesterola ili triglicerida.
Jedna studija objavljena u časopisu Heart Asia sugeriše da su oni koji su konzumirali najviše belog pirinča bili podvrgnuti za 30 posto većem riziku od metaboličkog sindroma.
Izvor: Index.hr
Naslovna fotografija: Pille R. Priske / Unsplash