Možda bi trebalo da uvrstite koru od banane u ishranu: Ovo su razlozi
Nutricionistkinja Suzi Barel otkrila je na svom blogu da ne bi trebalo da bacamo koru od banane, već da je uvrstimo u ishranu, a portal Msn.com prenosi i zašto je to dobra ideja. Naime, kora od banane ima odlična svojstva jer sadrži puno vlakana koja utiču na mršavljenje, zatim vitamin B i vitamin C koji imaju moć da prolepšaju kožu, a bananina kora pospešuje i unos magnezijuma i kalijuma.
Ipak, Suzi ne savetuje da koru jedete sirovu, već da je ubacite u neka jela. Predložila je i nekoliko ideja koje mogu poslužiti kao savršen doručak ili međuobrok, a još jedna prednost jeste ta što ih možete pripremiti i dan ranije pa poneti na posao i imati više vremena tokom užurbanog jutra.
Nutricionistkinja je podelila recept. Bananinu koru skuvajte da omekša i ubacite u smuti, kari ili kolače. Nećete promeniti ukus jela, a dodaćete punoću. „Ako pravite smuti, ubacite u njega celu bananu i krajeve kore koje ste prethodno sitno naseckali. Kuvanu koru možete ubaciti u mafine i banana hleb”.
Takođe, otkrila je da su zelene bogate aminokiselinom triptofanom koji pomaže kod kvalitetnijeg sna. Još jedna ideja povezana je s pripremom mesa, jer možete da ga pržite na kori od banane kako bi zadržali svežinu i sočnost.
Izvor: večernji.hr
Naslovna fotografija: Julija Koizumi / Unsplash