Bilo da vam se jedu kiflice, pica, uštipci ili hleb, ovo ludo testo je univerzalno za sve!
Da li ste već čuli za fantasično testo prikladno za sve? Svaki kuvar, profesionalac, pa i amater, trebalo bi da ima recept za ovo ludo univerzalno testo za sve slane i slatke poslastice.
Dignuto testo koje se priprema u samo nekoliko jednostavnih koraka. Osim lagane pripreme, sveobuhvatne namene, dobra stvar je što može dugo da stoji u frižideru pa ga možete koristiti po potrebi, piše gastro.24sata.hr.
Pica, uštipci, krofne, lepinje ili hleb, sasvim je svejedno jer je pogodno za sve od navedenog.
Testo za sve!
Ne morate čekati da testo naraste, što znači da je veoma brzo spremno za upotrebu! Nakon što ga umesite, možete ga odmah urolati i ispeći. Ukoliko ne žurite, možete ga ostaviti da naraste jedno 45 minuta.
Što se tiče pice, to je jednostavno, samo uzmite testa koliko vam treba, razvaljajte ga i prelijte željenim sastavom.
Ukoliko vam se jedu knedle, podelite testo na dva dela, svaki razvaljajte u kružni oblik i isecite osam trouglova. U zavisnosti kakve želite, možete ih preliti sirom ili narendati malo hladnog putera, pa ih urolajte. Pre pečenja premažite ih jajetom i pospite malo soli. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, između 15 i 20 minuta. Kada porumene sa obe strane znaćete da je gotovo.
Jednostavno, praktično, mekano i ukusno
Ukoliko vam ovih dana uključivanje rerne ne predstavlja problem, iskoristite priliku da pripremite mirisne domaće poslastice.
U nastavku donosimo univerzalni recept za dignuto testo kojim možete pripremiti sve što vam se jede, od pice pa sve do kiflica.
Ludo testo – sastojci:
- 400 ml mleka
- 2 kašike šećera
- 1 svež kvasac
- 2 instant suva kvasca
- 1 kg glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 ml jogurta
- 3 kašike ulja
- 2 jaja
- 1 kašika soli
Priprema:
- U maloj posudi lagano zagrejte mleko sa šećerom. Ugasite vatru, dodajte kvasac, promešajte i ostavi ga da nabubri.
- U posudu za mešanje dodajte sve preostale sastojke i na kraju uzdigli kvasac.
- Zamesite glatko testo.
- Pripremljeno testo stavite u nauljenu posudu, poklopite, stavite u frižider i koristite ga po potrebi.
- Pre korišćenja, malo ga premesite i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi malo omekšalo, a zatim izaberite šta ćete sa tim ludim testom.
Izvor: gastro.24sata.hr
Foto: profimedia.rs