• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Kesica začina od 35 dinara i malo meda: Snižava holesterol, jača imuni sistem i pomaže pri mršavljenju
Foto: Shutterstock

Kesica začina od 35 dinara i malo meda: Snižava holesterol, jača imuni sistem i pomaže pri mršavljenju

CityMagazine
17.02.2023. 4 min Zdravlje

Kombinacija meda i cimeta se koristi u tradicionalnoj kineskoj i ajurvedskoj medicini vekovima.

Oba sastojka imaju jedinstvene lekovite sposobnosti i koriste se kao lek više od 5.000 godina. Cimet je jedan od najstarijih začina, popularnost meda ne jenjava, pa je ova kombinacija idealan kućni lek za poboljšanje zdravlja.

Eterična ulja cimeta i enzimi meda proizvode vodonik peroksid i kvalifikuju ova dva sastojka za odlične borce protiv mikroorganizama. Oni inhibiraju razvoj bakterija i gljivica i štite telo od virusa. Oba se ne koriste samo kao lek u medicini, već su i hranljive materije koje hrani daju specifičnu aromatičnu notu. Koriste se i kao alternativa konzervansima za hranu, jer štite hranu od kvarenja zbog svojih efikasnih antimikrobnih svojstava.

Cimet je začin koji potiče sa istoka. Najviše se gaji u Kini, Indiji, Indoneziji i Šri Lanki. Ranije je cimet bio veoma redak, skup i ekskluzivan začin u evropskim zemljama, a danas je dostupan svuda i po niskim cenama. Kod nas se koristi kao prah ili u štapićima.

Kesica začina od 35 dinara i malo meda: Snižava holesterol, jača imuni sistem i pomaže pri mršavljenju
Foto: Shutterstock

Postoji cejlonski cimet i kasija cimet (kineski cimet), oba potiču iz Burme. Cejlonski cimet se prodaje u obliku štapića i ima delikatniju i začinjenu aromu. Kasija cimet takođe ima nešto oštriji ukus kada je mleven. Odlikuje se peckanjem na jeziku, pa se može koristiti za egzotična jela i sosove. Cimet ubrzava sagorevanje masti, poboljšava vizuelnu memoriju, snižava nivo šećera u krvi i snižava nivoe masti kao borac protiv holesterola. Bogat je mineralima i vitaminima. Odličan je izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, cinka, vitamina C, riboflavina.

Treba napomenuti da je u ajurvedskoj medicini med poznatiji pod imenom Iogavahi, što znači biljka koja ima lekovita svojstva za ćelije i tkiva u telu. Smatra se da med sa drugom materijom (npr. biljkom ili začinom) čini kombinaciju u kojoj se poboljšava kvalitet meda i tako prodire dublje u organizam. I med i cimet su pojedinačni prirodni lekovi za mnoge bolesti, ali zajedno su formula koja čini mnogo za zdravlje, čak i za gubitak težine.

Kako med i cimet smanjuju masnoću na stomaku?

Med i cimet imaju mnoge zdravstvene prednosti, posebno za one koji paze na svoju težinu. Med se smatra jednim od najkorisnijih sastojaka za mršavljenje i smanjenje sala na stomaku. Prema studijama, med pomaže u smanjenju apetita. Pored toga, sadrži antioksidante i hranljive materije koje pomažu u gubitku težine. Med sa vodom je jedno od najstarijih sredstava za mršavljenje, pa se može pokazati i efikasnim u smanjenju sala na stomaku.

Kada se med i cimet spoje, stvara se moćna i efikasna mešavina za smanjenje masnoće na stomaku i dobijanje kondicije i tonusa.

Evo nekoliko razloga zašto biste trebali probati cimet i med za gubitak težine:

Kombinacija pomaže u snižavanju nivoa šećera i holesterola u krvi, sprečavajući želju za hranom.
Pomaže u održavanju digestivnog trakta bez bakterija i klica, što pomaže u boljem varenju.
Kombinacija se takođe smatra odličnim pojačivačem otpora koji pomaže bržem sagorevanju kalorija. Ovo svojstvo sagorevanja kalorija je razlog zašto ljudi preporučuju cimet i med za gubitak težine.

Sadrže puno hranljivih materija i vlakana, koji su važan deo ishrane. Vlakna pomažu bržem čišćenju digestivnog trakta i mogu sprečiti nadimanje. Takođe može sprečiti nakupljanje nezdravih masti.

Za mršavljenje pijte mešavinu od kašičice meda i pola kašičice cimeta u kuvanom vinu. Konzumirajte ga svako jutro na prazan stomak, pola sata pre doručka.

Ostala lekovita dejstva:

Kombinacija meda i cimeta se koristi protiv artritisa. U obliku paste nanosi se na oboleli deo tela i polako trlja ili masira. Svakodnevno pijenje čaja sa medom i cimetom takođe pomaže u ublažavanju bolova i ukočenosti zglobova.

U obliku tople paste od kašike meda, kašike cimeta i maslinovog ulja koristi se u borbi protiv opadanja kose. Za efikasniji efekat preporučuje se da se pasta nanese pre kupanja i da odstoji 15 minuta pre pranja.

Pomešajte kašičicu cimeta u prahu i pola kašičice meda i rastvorite u čaši mlake vode i popijte da biste ubili bakterije u urinarnom sistemu i sprečili infekciju. Med i cimet su odlični narodni lekovi za bolesti bubrega, kamena u žuči i bešike.

Kesica začina od 35 dinara i malo meda: Snižava holesterol, jača imuni sistem i pomaže pri mršavljenju
Foto: Shutterstock

Pasta sa cimetom i medom takođe se bori protiv zubobolje. Nanosi se na zub i ublažava bolne simptome. Ispirajte grlo med i cimet pomešani u toplu vodu da bi vaš dah bio svež tokom celog dana.

Zeleni čaj sa medom i cimetom je dobar za borbu protiv holesterola. Čaša mlake vode sa medom i malo cimeta jača imuni sistem i rasterećuje sinuse tokom prehlade.

Da biste smanjili kiselost i sprečili loše varenje, uzmite pre jela kašiku meda posutu cimetom.

Mešavina meda, cimeta u prahu i mlake vode smanjuje bol od ujeda insekata u roku od nekoliko minuta.

Pasta od meda i cimeta u prahu se takođe koristi u kozmetici, jer čisti lice i leči akne.

Redovno konzumiranje čaja sa medom i malo cimeta ojačaće imuni sistem, zaštititi organizam od napada virusa i bakterija i produžiti vitalnost.

Izvor: aktivni.si

Oznake:

cimetholesterolmedmršavljenje

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Zlatibor
Prethodni

Ko je juče pošao na Zlatibor, taj zna šta je patnja: Put koji se pređe za 2,5 sata, juče je trajao mnogo duže

Da li su prehlade sada gore nego pre korone?
Sledeći

Da li su prehlade sada gore nego pre korone?

Sledeći
Da li su prehlade sada gore nego pre korone?
17.02.2023.

Da li su prehlade sada gore nego pre korone?

Prethodni
16.02.2023.

Ko je juče pošao na Zlatibor, taj zna šta je patnja: Put koji se pređe za 2,5 sata, juče je trajao mnogo duže

Zlatibor

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖