Novi TikTok trend koji morate da isprobate: Zamrznute palačinke
Blogerka iz Teksasa osmislila je ideju o zamrzavanju pojedinačnih porcija američkih palačinki, a jedan od snimaka koji je objavila prikupio je više od 10 miliona lajkova!
Pre nekoliko dana obeležen je Dan palačinki (Pancake Day), kada mnogi sa posebnim uživanjem prave ovu brzu poslasticu s raznim prelevima, namazima i dodacima.
Prabaka palačinki nastala je u Starom Rimu
Reč palačinka prvi put se u engleskom jeziku pojavila u 15. veku, no već su stari Grci i Rimljani pravili sličnu poslasticu naziva alita dolcia, a sastojci su bili: brašno, maslinovo ulje, med i mleko. O palačinkama su se u antičko doba pisale pesme, a u nekoliko svojih drama spominje ih i slavni Šekspir.
Za vreme renesanse palačinke su obogaćivane začinima, ružinom vodicom, šerijem i jabukama. Danas su se palačinke odomaćile u nacionalnim kuhinjama širom sveta, te svaka kuhinja ima neku svoju varijaciju.
Slatke zvezde TikToka ovaj put slavimo uz one slatke male američke palačinke, ali na nov, brži i praktičniji način koji je postao pravi hit. Video je na mrežama objavila blogerka Deimante Dabravolskis, a reč je o zamrznutim palačinkama. Ona, naime, napravi testo za palačinke, rasporedi ga u posudu za led i u svaku kockicu ubaci voće po želji, te iz stavi u zamrzivač.
Ujutro kad priprema doručak, blogerka samo izvadi toliko zaleđenih kockica testa koliko želi palačinki, stavi ih na tiganj i ispeče. Važna napomena – ova ideja na žalost primenljiva je samo za američke palačinke, ne za one tanke na kakve smo navikli.
https://www.tiktok.com/@dliciouslyinspired/video/7202753779173838123?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=6905799970009859589
Američke palačinke iz zamrzivača
Sastojci (za 16 palačinki):
4 jaja
125 ml mleka
2 kašičice ekstrakta vanile
4 kašike javorovog sirupa
2 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
200 g brašna
bobičasto voće
komadići čokolade, za serviranje
Postupak:
Jaja, mleko, javorov sirup i ekstrakt vanile sipajte u činiju i dobro promešajte. Dodajte prašak za pecivo, so i brašno, mutite samo koliko je potrebno da dobijete homogenu smesu. Testo prelijte u kalup za led, u svaku kockicu stavite dodatke po želji (voće, čokoladu…). Zamrznite. Kada vam se jedu palačinke, zagrejte malo ulja u tiganju na slaboj vatri i dodajte zamrznute kockice testa za palačinke. Biće vam potrebno im nekoliko minuta da se odmrznu, a možete ubrzati proces tako što ćete ih lagano pritisnuti u tiganju, tako će se brže otopiti. Okreni palačinku kad je pečena s donje strane. Po želji dodajte još voća, čokolade, orašastih plodova, preliva…
Izvor: gastro.24sata.hr