Neke sveže sokove ne bi trebalo da pijete: Evo kako određeno voće i povrće utiče na vaš organizam
Zabluda o kojoj malo ko govori jeste ta da su sveži sokovi dobri u bilo kojoj količini. Međutim, nie sve baš tako jednostavno. Organizam se razlikuje od čoveka do čoveka i vrlo je moguće da će jedan sok pomoći jednoj osobi, a već drugoj naškoditi, piše centarzdravlja.hr.
Važno je ne preceniti lekovitu moć sokova, jer su i oni, pre svega, hrana i njihov uticaj ne mora uvek biti lekovit. Namena nije lek, već pomoć i dodatak u vidu energije i vitamina. Sveži sokovi su, zapravo, verovali ili ne, loš izbor za neke bolesti. Dakle, ukoliko vas muči čir, gastritis ili pankreatitis, sok od limuna, pomorandže, jabuke, ribizle ili brusnice trebalo bi da izbegnete. Prethodno navedeno voće sadrži mnoga organska jedinjenja koja povećavaju kiselost želuca, što može veoma lako izazvati gorušicu i bol.
Dijabetes vas ograničava na oskudnu konzumaciju soka od grožđa jer sadrži dosta glukoze i kalorija. Takođe, sindrom iritabilnog creva ima isti uticaj na količinu konzumiranja soka od grožđa kao i dijabetes.
Važno je zapamtiti da mnogi sveži sokovi imaju laksativna svojstva, pa ukoliko patite od dijareje, neophodno je da ih razblažite sa vodom i pijete malo po malo.
Preporučuje se neka normanakoličina, koja iznosi od nekoliko kašika do najviše tri čaše dnevno, u zavisnosti od vašeg organizma i vrste soka.
Postoji jedno mišljenje koje objašnjava nepogodno delovanje električnih sokovnika, jer se vitamini uništavaju u dodiru sa metalom. Sveži sokovi od voća i povrća na odličan način se dopunjuju jer je voće bogato šećerima i vitaminima, a sokovi od povrća odlikuju se minealnim solima.
Vreme za ispijaje sokova koje se preporučuje jeste 30 do 40 minuta pre orboka ili u pauzi između obroka. Ako volite slatke voćne sokove posle ručka, možete povećati fragmentaciju u crevima i želucu i izazvati nadimanje. Sveži sokovi zahtevaju da budu popijeni odmah nakon pripreme, jer čak i kartkotrajni skladištenje u frižideru smanjuje lekovitu vrednost soka, iako njegov ukus može ostati isti.
Neki od svežih sokova, iako veoma zdravi, pokazali su se kao nepogodni po određene bolesti.
Šargarepa
Svež sok od šargarepe je vođa kada su sokovi od povrća u pitanju. Sadrži dosta beta-karotena, vitamin B, kalijum, kalcijum, kovalta i drugih mineralnih materija. Ove materije čine sok od šargarepe izuzetno zdravim za decu, za osobe sa slabim imunitetom kao i za one sa problematičnom kožom.
Beta-karoten veoma je dobar za vid. Najbolje se asimiluje kada nakon soka jedet masniju hranu, kao i neku salatu začinjenu biljnim uljem.
Osim svih pogodnosti koje smo naveli, učiniće da vaš metabolizam procveta!
Kao i za ostale sveže sokove, ne bi trebalo da pijete previše. Višak beta-katotena opterećuje jetru, a koža može dobiti žućkasti ton. Čir i dijaeraj veoma su neprijateljski nastrojeni prema ovom soku, stoga ukoliko su vaš problem, izbegavajte sok od šargarepe.
Repa
Sok od cvekle sadrži mnogo šećera, vitamina C, B1 i B2. Takođe, sadrži dosta kalijuma, gvožđa, mangana. Visok nivo magnezijuma doprinosi normalizaciji nervnog sistema, u slučaju stresa, preopterećenja ili nesanice. Ovaj sok poboljšava i pokretljivost creva, što ga čini dobrim za zatvor.
Međutim, ono što niste znali jeste da svež sok od cvekle sadrži i štetna jedinjenja, koja se veoma lako uništavaju kontaktu sa vazduhom. Dakle, pre nego što popijete sok, trebalo bi da ga na 2-3 sata ostavite u frižideru. Nažalost, neki ljudi ne mogu piti sok od cekle jer neretko izaziva mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, žgaravicu i opštu slabost.
Bilo bi dobro kada biste se jednostavno navikavali na sok od cvekle, ili ga jednostavno razblaživali kuvnom vodom ili sokovima od šargarepe, šljive ili bundeve. Ljudi koji boluju od oboljenja bubrega, peptičkog čira, sok od cvekle se ne preporučuje.
Paradajz
Sok od paradajza stimuliše varenje i smanjuje rizik od raka. Veoma je korisno za trudnice i dojilje. Sadrži veoma malo kalorija i to je glavni razlog zbog koga ga ljudi sa viškom kilograma mogu piti. Svež sok sadrži fitonicide, potiskuje framentaciju i truljenje u crevima.
Sok od paradajza preporučuje se 20-30 minuta pre obroka, jer može povećati sposobnost želuca i creva kada je varenje hrane u pitanju. Dodavanje soli smanjuje lekovita svojstva soka, pa umesto soli možete dodati beli luk, peršuh ilii komorač. Sok od paradajza nije preporučljiv ljudima koji boluju od gastritisa, čira ili pankreasa.
Kupus
Sok od kupusa sadrži lako svarljive ugljene hidrate, vitamin C, folnu kiselinu i aminokiseline. Takođe, bogat je kalijumom, natrijumom, kalcijumom, magnezijumom i gvožđem. Koristi se kao lek protiv čira u toploj formi. Za ispiranje grla preporučuje se upotreba svežeg soka od kupusa.
Sok od kupusa otežava pretvaranje ugljenih hidrata u masti, zbog čega je odličan za osobe koje imaju problema sa gojaznošću. Preporučuje se da ga pijete 30 minuta pre jela, između obroka i to nekoliko puta dnevno. Bez obzira na lekvoito delovanje soka na želudac, ukoliko imate gastritis ili čir, izbegavajte konzumiranje soka.
Bundeva
Sok od bundeve sadrži saharozu, zdrave pektine, kalijum, magnezijum i gvožđe. Takođe, sadrži vitamine C, B1, B2, B6 i E, kao i beta-karoten.
Sok od bundeve posebno je dbar za bolesti bubrega i jetre. Pijte pola čaše jednom dnevno. Ako imate problem sa nesanicom, jedna čaša soka bundeve sa medom, pre spavanja, dobro će vam doći za lakši i mirniji san.
Izvor: centarzdravlja.hr