27. mart je Svetski dan pozorišta: Da li ste čuli za tradiciju obeležavanja tog datuma?
Na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI), već više od 60 godina, širom sveta obeležava se Svetski dan pozorišta, 27. mart.
Inicijativa je potekla u Helsinkiju, a zatim u Beču na IX kongresu Instituta, juna 1961. godine, kada je tadašnji predsednik Arvi Kivima iz Finske, predložio da pozorište dobije svoj dan. Na dan otvaranja Teatra nacija u Parizu, od 1962. se obeležava Svetski dan pozorišta na različite načine.
Povodom ovog datuma od internacionalnog značaja, nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i čitava međunarodna pozorišna zajednica organizuju razne pozorišne manifestacije, od kojih je najvažnija tradicionalna poruka koju, na poziv od strane Instituta, uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda koja se prevodi na više od 20 jezika i čita pred publikom koju čine više od desetine hiljada gledalaca u pozorištima, štampa se i emituje u svim tradicionalnim online i štampanim medijima.
Istorijat pozorišta izvorno potiče još iz stare Grčke i Rima i tokom te istorije duge preko 2500 godina zapaljen je večni plamen, koji živi u ovoj grani umetnosti koja se prenosi generacijama.
Ono zbog čega je pozorište poprimilo toliku ljubav i pažnju kao grana umetnosti jeste njena moć metafizičkog prenošenja osobe iz datog trenutka realnosti u neku drugu, u daleke, maštovite predele. Tokom tih glumačkih činova na daskama koje život znače prestaje dodir sa realnošću.
Na trenutak imamo tu mogućnost da se vozom u društvu Ana Karenjine provedemo na putu iz Moskve do Sankt Petersburga, da istražujemo slučaj u Orijent Expressu dok šinama putujemo od Istanbula do Londona ili da otputujemo u Veronu, da svedočimo romansi Romea i Julije iz Šekspirovog romana koja je ostavila vanvremenski trag.
Poput pozorišta, i BeanZ cafe vam daje tu mogućnost da se uz svaki novi gutljaj ovog premium napitka, izmestite iz svoje svakodnevnice i na trenutak osetite daleke predele Brazila, Indije, Nikaragve, Kolumbije i Tanzanije.
Jedinstveno poreklo i autentičan ukus ovih predela donose vam farmeri koji svojim imenom i ekspertizom stoje iza vrhunskih ukusa i intezivnih aroma. Oni baš za vas unose svu ljubav koju prema kafi neguju generacijama unazad. Prirodno gajena i neprocesuirana, ova sveža kafa u zrnu namenjena je svima onima koji znaju koliko vredi jedna šoljica vrhunskog epsresa. I stiže pravo na vašu adresu!
Odaberi svoj daleki predeo!
Ako volite egzotiku Centralne Amerike, tu je Eduardo, predstavnik šeste generacije farmera, koji sušenjem sveže ubranih plodova na nikaragvanskom suncu, razvija snažan ukus u kojem se prepoznaje nota crne čokolada i slatkoća sušenog voća. Visokokvalitetnu 100% arabiku uzgaja u specifičnoj mikroklimi, na visini između 1100 i 1200 metara, najpogodnijoj za rast ove sofisticirane vrste.
Luis Alberto uzgaja svoju kafu u bujnoj zelenoj brazilskoj prašumi, i predstavlja jednu od najkvalitetnijih i najpopularnijih sorti širom sveta. Prefinjeno 100% arabika zrno, sorte žuti burbon, uzgaja se na 1000 ili više metara nadmorske visine, i tako već 200 godina.
U šoljici ove kafe, sjedinjuju se neodoljive arome tamne čokolade i slatkoće karamele sa orašastim notama pečenih badema. Poslednjih godina, Luiz Alberto na svojoj farmi uzgaja posebna i nagrađivana žuta burbonska zrna, koja su postala veoma tražena širom sveta.
Na vrelo afričko sunce Tanzanije odvešće vas Digner, koja zrna gaji na bogatom i kvalitetnom vulkanskom zemljištu, uz pogodne klimatske uslove za uzgoj stabala kafe. Proizvod je kafa sa notama čokolade, crnog čaja i bobičastog voća iz podnožja Kilimandžara koje predstavlja najstarije područje za uzgoj arabike u Tanzaniji, na čemu je izgradilo svoj ugled.
„Želim da onaj ko pije moju kafu pomisli na prelepe predele Kolumbije“, kaže Marija iz Kolumbije, čija kafa donosi arome mlečne čokolade, breskve i delikatnih voćnih nota u 100% arabika zrnu. Gajena na jedinstvenim uslovima zemljišta, u optimalnoj klimi za ovu vrstu kafe, zrna lagano sazrevaju, pa se umereno prže, čime se dostiže poseban ukus espresso kafe.
„Želja mi je da moja kafa pruži vrhunsko zadovoljstvo onima koji je piju, ne samo zbog ukusa i aroma, već i zbog napornog i posvećenog rada, koji je uložen u nju da bude baš takva”, govori nam Rameš iz Indije koji ujedno i napominje da gaji kafu nadomak prave divljine.
Njegove plantaže su smeštene u senci bujnog drveća, tamo gde su čovek i priroda nerazdvojiva celina. Monsuni i jedinstveni sastav zemljišta čine da plod sazreva lagano, što doprinosi izuzetno niskoj kiselosti i zaokruženom balansiranom telu ove kafe. Jaka, 100% robusta nosi note začina, orašastih plodova i crne čokolade.
Za koju kog predstavu ili ukus da se opredelite, odaberite ulogu ili šoljicu BeanZ cafe koja je vaša prava mera ukusa. Živeti u realnosti je važno i biti u dodiru sa sobom je od značaja za zdrav život, ali treba prigrliti i svoju maštu koja živi u svima nama.
Odaberite za sebe najkvalitetnije, odaberite BeanZ i na trenutak odlutajte na daleke plantaže okupane suncem i ljubavlju. Poput dasaka koje život znače, svako zrno ove jedinstvene kafe može da vas odvede na neki drugi meridijan i da u vama probudi drugi svet.