Koliko dugo ostaci hrane mogu ostati jestivi ako ih držite u frižideru?
Da li ostatke od ručka i večere čuvate za kasnije? Nema ništa loše u tome, ali nemojte jesti hranu ako je predugo bila u frižideru.
Ostaci obroka mogu da vam olakšaju život u narednim danima ako ih, na primer, ponesete sa sobom na posao i tako izbegnete brzu hranu. Takođe ih možete ostaviti kući, da vas sačeka kada se vratite s posla i nije vam do kuvanja.
Međutim, ostaci obroka ne traju večno, zbog čega je važno kako i koliko dugo ih čuvate.
Većina kuvane hrane može da stoji u frižideru 3 ili 4 dana nakon što je pripremljena. Ipak, svakodnevno proveravajte da li su skladišteni obroci i dalje jestivi, jer određena hrana neće trajati toliko dugo.
Ostatke obavezno držite u frižideru, a poželjno je i da ih izvadite na sobnu temperaturu neko vreme pre nego što ih podgrejete. Ako ne pojedete sve ostatke odmah, preostali deo hrane obavezno stavite u frižider u roku od 2 sata od vađenja.
Ponovnim zagrevanjem ostataka hrane možete im produžiti rok trajanja, jer ovim procesom ubijate bakterije koje su se u međuvremenu namnožile, pa će oni biti jestivi dan ili dva duže.
Međutim, ponovnim podgrevanjem nutritivna vrednost namirnica se smanjuje, pa obrok neće biti hranljiv kao kada ste ga jeli odmah nakon pripemi. Zato je bolje uvek podgrevati samo onoliko koliko ćete pojesti.
Izvor: Aktivni.si