Farbanje jaja u belom vinu
Farbanje jaja u belom vinu je odlična ideja za one koje žele drugačija jaja, a ne žele da potroše puno vremena i napora.
Svi smo u završnim pripremama uskršnjeg stola pa neće biti višak ni koja “last minute” ideja za ukrašavanje jaja.
Potrebno je: samo hladno vino.
Jaja stavite u posudu i dodajte hladno vino po izboru (crno ili belo) pa kuvajte dok vino ne provri i zatim ostavite još 5 minuta da se kuva. Skuvana jaja ostavite da odstoje u činiji s vinom u kojoj su se kuvala barem osam sati, a možete i preko noći. U tom periodu na njima će se pojaviti vinski kamen koji će ljuski dati svetlucavi sjaj kao da je jaje prekriveno šljokicama.
Nakon osam sati stavite jaja da se osuše na krpi i spremna su za slaganje u korpicu Nećete morati dodatno da ih mažete uljima za sjaj jer će biti lepa i svetlucava sama po sebi.
Jaja kuvana u crnom vinu imaće osim “šljokica” i lepu tamno crvenu boju, dok ćete onima koja se kuvaju u belom vinu morati da dodate veštačku boju. I to ovako: nakon što su se skuvala, vinu dodajte boju za jaja pa neka odstoje u toj mešavini osam sati ili preko noći.