• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Zašto nije dobro odmrzavati hranu na sobnoj temperaturi?
Fotografija: Shutterstock

Zašto nije dobro odmrzavati hranu na sobnoj temperaturi?

CityMagazine
14.04.2023. 2 min Ishrana

Svetom kruže brojni mitovi vezani za hranu, a jedan od njih je da spanać, krompir i pečurke ne smeju da se podgrevaju. Nutricionistkinja Anja Rimac ne slaže se sa tom tezom, ali zato skreće pažnju na više stvari, među kojima je odrmravanje namirnica, prenosi N1 Hrvatska.

Prilikom kuvanja uvek treba paziti da su namirnice sveže, ali i da su dovoljno dobro termički obrađene. Tako napravljene namirnice zatim mogu da se odlože u frižider i ponovo jedu naredni dan za ručak, uz prethodno podgrevanje.

„Nakon kuvanja jela, u roku od najviše dva sata je bitno pravilno skladištiti namirnicu/jelo, to jest odložiti je u frižider. Nakon toga, isto veče ili drugi dan, sve namirnice smeju da se podgreju barem jednom, a najbitnije je da se zagriju barem do 75 stepeni, pre ponovnog konzumiranja, a ako je jelo na kašiku onda do 100 stepeni”, rekla je nutricionistkinja Rimac.

Dodala je i kako većinu namirnica treba podgrevati dva do četiri minuta u mikrotalasnoj rerni na jakim postavkama ili nekoliko minuta na ringli ili u rerni. S druge strane, treba izbegavati podgrevanje hrane na pari ili u sporim kuvalima, jer može doći do razmnožavanja bakterija.

Hranu preko noći ne bi trebalo da ostavljamo na sobnoj temperaturi, pogotovo ne u letnjim mesecima, jer može da dođe do razvoja bakterija i toksina u hrani. Kako je rekla nutricionistkinja, bakterije se obično razvijaju na temperaturi od 5 do 60 stepeni.

„Važno je da se hrana brzo ohladi i stavi u frižider, najbolje u roku od dva sata nakon pripreme ili konzumiranja, kako bi se sprečio rast bakterija i trovanje hranom. Ako se hrana ostavi na sobnoj temperaturi preko noći, preporučuje se da se baci radi sigurnosti”, objasnila je nutricionistkinja.

Zamrzavanje i odmrzavanje hrane

Isto tako, treba znati kako pravilno zamrznuti, ali i kako odmrznuti hranu. Kod zamrzavanja je važno to uraditi što pre. Nutricionistkinja je dodala da zamrznuta hrana može da traje od šest meseci do godinu dana, zavisno od vrste hrane i načinu pripreme. Na primer, pre zamrzavanja povrće treba prvo kratko kuvati na pari ili u vreloj vodi, a nakon toga prosušiti ubrusom i onda spakovati u plastične kese za zamrzavanje ili u hermetički zatvorene posude.

Pravila postoje i kod odmrzavanja hrane. Tačnije, to bi bilo najbolje uraditi preko noći u frižideru, u hladnoj vodi ili na brzinu u mikotalasnoj pećnici, ali nikako ne na sobnoj temperaturi.

„Ako odmrzavate u hladnoj vodi, hranu stavite u plastičnu kesu, pa u napunjenu činiju. Vodu treba menjati svakih 30 minuta kako bi se hrana odmrzavala ravnomerno”, zaključila je nutricionistkinja.

Oznake:

namirniceodmrzavanjesaveti

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Evo zašto nije poželjno da vas šef smatra lojalnim radnikom
Prethodni

Evo zašto nije poželjno da vas šef smatra lojalnim radnikom

Nova Galaxy A serija - pristupačni uređaji sa izuzetnim performansama
Sledeći

Nova Galaxy A serija – pristupačni uređaji sa izuzetnim performansama

Sledeći
Nova Galaxy A serija - pristupačni uređaji sa izuzetnim performansama
14.04.2023.

Nova Galaxy A serija – pristupačni uređaji sa izuzetnim performansama

Prethodni
14.04.2023.

Evo zašto nije poželjno da vas šef smatra lojalnim radnikom

Evo zašto nije poželjno da vas šef smatra lojalnim radnikom

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    avatar vatra i pepeo
    Velika IMAX premijera novog 3D spektakla „Avatar: Vatra i pepeo”
    CityMagazine
    asonanca
    Album prvenac benda Asonanca: Lagana fank vožnja kroz život (SPOT)
    CityMagazine
    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖