Namirnice koje stomatolozi nikada ne jedu
Stomatolozi nas stalno upozoravaju da je šećer loš za zube, mada to znaju i deca iz vrtića. Ali da li ste znali da postoje i druge namirnice koje zubari izbegavaju?
Evo šta estetski stomatolog i osnivač londonske klinike Bespoke Smile, dr Sem Džetva, smatra neprijateljima lepog osmeha.
Kurkuma latte
Gastronomski hit poslednjih godina, za kojim su poludeli pristalice zdrave ishrane, nije oduševio britanskog stomatologa, iako je u Indiji poznat vekovima.
Kurkuma latte se pravi tako što se kurkuma sa ostalim začinima prokuva u malo vode, dok se ne dobije pasta, a zatim se prelije biljnim mlekom (pirinač, zob…) Iako kurkuma daje energiju telu i ima brojne naučne prednosti, ova kombinacija sa mlekom nije najsrećnija za zube.
Jarko žuti prah može da oboji vaše zube, a još je gore ako imate plak na zubima. Zubi su inače podložni mrljama i promeni boje, a kurkuma može biti posebno problematična za ljude kojima su zubi izbeljeni jer su posle ovog tretmana podložniji mrljama.
Iako kurkuma neće zaprljati porcelanske fasete, mogla bi da promeni boju drugih zuba, pa će previše isticati.
Hrskava hrana
Hrskava hrana i grickalice puni su zasićenih masti, a pošto nisu dobri za vaš struk, nažalost nisu dobri ni za zube. Na primer, pečena svinjska koža, zajedno sa drugom tvrdom, hrskavom hranom, čest je krivac za oštećenje zuba.
Okrnjeni i napukli zubi su veoma česti, a češći su sa godinama kako se povećava verovatnoća karijesa. Čak 80 odsto ljudi starijih od 40 godina ima ovaj problem. Često to ni ne primećuju sve dok im zubi ne postanu preosetljivi na toplo i hladno, a najčešći krivac je hrskava hrana, poput kokica.
Masline
Zdrava užina, bogata antioksidansima i vitaminom E, može biti opasna zbog koštice. Ako ga ugrizete, može oštetiti zub, a ni stomatolozi često ne primećuju mala oštećenja.
Džetva kaže da to nije deo osnovnog obrazovanja stomatologa, pa je sam osnovao akademiju u kojoj obučava buduće kolege upravo za takve stvari.
“Što smo stariji, zubi su nam krhkiji, pa treba obratiti pažnju ne samo na masline, već i na drugo koštičavo voće kao što su trešnje, breskve ili urme”, upozorava dr Džetva.
Tvrde bombone
Noćna mora za zube i zubare – tvrda kao kamen i puna šećera. Mogu da izazovu karijes, mogu da polome zube ili ih oštete.
Sama činjenica da su namenjene da budu dugo u ustima, poput lizalica, znači da ste korak bliže karijesu.
Karamele
Karamele su opasne za plombe, a šećer pogoduje karijesu. Dr Džetva se žali i na njihovu lepljivost, zbog čega se duže zadržavaju na zubima, a mogu da oštete zubne navlake, proteze, krunice, pa ih je zato najbolje izbegavati, prenosi ordinacija.hr.