Tikvice na grčki način: Imamo dva recepta i oba su savršena
Imamo dva ukusna grčka recepta sa tikvicama.
Grčke punjene tikvice (Gemista)
Sastojci:
6 manjih tikvica (oko 12-15 cm dužine)
1 šolja pirinča
1 veći crveni luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, sitno iseckana
2 paradajza, sitno iseckana
1/2 šolje maslinovog ulja
1/4 šolje sveže iseckanog peršuna
1/4 šolje sveže iseckanog nane
So i biber po ukusu
1 šolja povrtnog ili pilećeg bujona
Uputstvo:
Prethodno zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.
Isecite vrhove tikvica i pažljivo ih izdubite kašikom kako biste napravili prostor za punjenje.
U tiganju, zagrejte maslinovo ulje i propržite crveni luk i beli luk dok ne postanu staklasti.
Dodajte pirinač i paradajz, pa dinstajte još nekoliko minuta. Začinite solju, biberom, peršunom i nanom.
Punite tikvice pripremljenim nadevom i stavljajte ih u vatrostalnu posudu.
Prelijte punjene tikvice sa bujonom i pokrijte posudu aluminijumskom folijom.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 45 minuta, a zatim otkrijte foliju i pecite još 15 minuta da tikvice postanu meke i zlatno smeđe.
Poslužite grčke punjene tikvice (gemista) toplo, kao glavno jelo ili prilog uz grčki jogurt.
Grčke pohovane tikvice (Kolokithakia tiganita)
Sastojci:
2 veće tikvice, isečene na tanke kolutove
1 šolja brašna
2 jaja
1/2 šolje mleka
1/2 kašičice soli
Prstohvat bibera
Maslinovo ulje za prženje
Uputstvo:
U dubokom tiganju, zagrejte dovoljno maslinovog ulja za prženje na srednje jakoj vatri.
U jednoj posudi, pomešajte brašno, so i biber.
U drugoj posudi, umutite jaja sa mlekom.
Svaki kolut tikvice umočite prvo u smesu sa brašnom, a zatim u smesu sa jajima, osiguravajući da su dobro obloženi.
Pažljivo spuštajte tikvice u vruće maslinovo ulje i pržite ih sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.
Kada su gotove, stavljajte pohovane tikvice na papirni ubrus da upije višak masnoće.
Poslužite grčke pohovane tikvice (kolokithakia tiganita) toplo, uz grčki jogurt i limun za posipanje.
Ovi grčki recepti sa tikvicama su ukusni i jednostavni za pripremu. Uživajte u mediteranskim ukusima ovih jela tokom letnjih dana!