• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Tikvice na grčki način: Imamo dva recepta i oba su savršena
Tikvice, foto: Mykola Lunov / Panthermedia / Profimedia

Tikvice na grčki način: Imamo dva recepta i oba su savršena

CityMagazine
19.07.2023. 2 min Recepti

Imamo dva ukusna grčka recepta sa tikvicama.

Grčke punjene tikvice (Gemista)


Sastojci:

6 manjih tikvica (oko 12-15 cm dužine)
1 šolja pirinča
1 veći crveni luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, sitno iseckana
2 paradajza, sitno iseckana
1/2 šolje maslinovog ulja
1/4 šolje sveže iseckanog peršuna
1/4 šolje sveže iseckanog nane
So i biber po ukusu
1 šolja povrtnog ili pilećeg bujona

Uputstvo:

Prethodno zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.

Isecite vrhove tikvica i pažljivo ih izdubite kašikom kako biste napravili prostor za punjenje.

U tiganju, zagrejte maslinovo ulje i propržite crveni luk i beli luk dok ne postanu staklasti.

Dodajte pirinač i paradajz, pa dinstajte još nekoliko minuta. Začinite solju, biberom, peršunom i nanom.

Punite tikvice pripremljenim nadevom i stavljajte ih u vatrostalnu posudu.

Prelijte punjene tikvice sa bujonom i pokrijte posudu aluminijumskom folijom.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 45 minuta, a zatim otkrijte foliju i pecite još 15 minuta da tikvice postanu meke i zlatno smeđe.

Poslužite grčke punjene tikvice (gemista) toplo, kao glavno jelo ili prilog uz grčki jogurt.

10 najguglanijih recepata širom sveta u 2022.

Grčke pohovane tikvice (Kolokithakia tiganita)


Sastojci:

2 veće tikvice, isečene na tanke kolutove
1 šolja brašna
2 jaja
1/2 šolje mleka
1/2 kašičice soli
Prstohvat bibera
Maslinovo ulje za prženje

Uputstvo:

U dubokom tiganju, zagrejte dovoljno maslinovog ulja za prženje na srednje jakoj vatri.

U jednoj posudi, pomešajte brašno, so i biber.

U drugoj posudi, umutite jaja sa mlekom.

Svaki kolut tikvice umočite prvo u smesu sa brašnom, a zatim u smesu sa jajima, osiguravajući da su dobro obloženi.

Pažljivo spuštajte tikvice u vruće maslinovo ulje i pržite ih sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.

Kada su gotove, stavljajte pohovane tikvice na papirni ubrus da upije višak masnoće.

Poslužite grčke pohovane tikvice (kolokithakia tiganita) toplo, uz grčki jogurt i limun za posipanje.

Ovi grčki recepti sa tikvicama su ukusni i jednostavni za pripremu. Uživajte u mediteranskim ukusima ovih jela tokom letnjih dana!

Oznake:

grčkarecepttikvice

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Salata sa sočivom i paradajzom
Prethodni

Salata sa sočivom i paradajzom

Lažni tiramisu u čaši se sprema za 10 minuta: Savršeno kremast dezert bez pečenja
Sledeći

Lažni tiramisu u čaši se sprema za 10 minuta: Savršeno kremast dezert bez pečenja

Sledeći
Lažni tiramisu u čaši se sprema za 10 minuta: Savršeno kremast dezert bez pečenja
20.07.2023.

Lažni tiramisu u čaši se sprema za 10 minuta: Savršeno kremast dezert bez pečenja

Prethodni
19.07.2023.

Salata sa sočivom i paradajzom

Salata sa sočivom i paradajzom

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    28 godina kasnije
    “28 godina kasnije” konačno stiže u domaće bioskope
    CityMagazine
    Indira Paganotto
    Indira Paganotto je izbacila novi hit u saradnji sa legendom elektronske muzike
    CityMagazine
    poslednji problem
    „Poslednji problem”: Filmski detektiv pred stvarnim izazovom
    Filip Milosavljević
    the cure
    The Cure objavili album „Mixes Of A Lost World“
    Filip Milosavljević
    elio
    Ko sve pozajmljuje glas u novoj Piksarovoj animaciji „Elio”?
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖