• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Med protiv šećera: Evo zašto je med bolji i zašto ga treba konzumirati
Med foto: Sergejs Rahunoks / Alamy / Alamy / Profimedia

Med protiv šećera: Evo zašto je med bolji i zašto ga treba konzumirati

Marija Ćirjak
13.09.2023. 2 min Zdravlje

Konzumiranje meda ima brojne pogodnosti za organizam, naročito kada je u ulozi alternative za šećer.

SIrov med iz cveta može poboljšati kontrolu šećera u krvi i smanjiti nivo holesterola kada se uzima u kontekstu zdrave ishrane, sudeći po nedavnom istraživanju. 

“Ovi rezultati iznenađujući su jer med sadrži oko 80% šećera. Ne kažemo da treba da počnete da jedete med ako izbegavate šećer, više se radi o zameni. Ako koristite konzumni šećer, sirup ili neki drugi zaslađivač, zamena tih šećera za med može smanjiti kardio-metaboličke rizike”, objasnio je Tausif Kan, viši istraživač na istraživanju i nauči saradnik u nutricionističkim naukama na Medicinskom fakultetu Temereti Univerziteta u Torontu.

Istraživači iz Toronta sproveli su sistematski pregled i meta-analizu 18 kliničkih ispitivanja koja su uključivala preko 1.100 učesnika kako bi utvrdili efekat meda na srčane metaboličke faktore rizika. “U našoj studiji kombinovali smo rezultate svih ispitivanja meda na ljudima koji su proučavali metaboličke bolesti”, objasnio je Kan.

Konzumiranje meda bilo je povezano sa nižim nivoima glukoze u krvi, ukupnog holesterola i triglicerida. Kan je objasnio da je veličina smanjenja glukoze i holesterola bila “klinički veoma mala”.

“Međutim, to pokazuje da nema štete od uzimanja meda, kao i da malo smanjenje može biti korisno i na duži rok”, objasnio je on.

Takođe, istraživači napominju da postoji razlika između prerađenog i sirovog meda kada su prednosti po zdravlje u pitanju. Kan je objasnio da konvencionalna prerada meda uključuje ceđenje i filtriranje, a zatim i zagrevanje u kratkom vremenskom periodu kako bi se smanjila vlaga i kvasac, što šteti medu, te mnoga bioaktivna jedinjenja gube dejstvo.

Kan preporučuje ljudima da razmisle o dodavanju meda u svoju ishranu ako uživaju u ukusu i žele da dodaju raznovrsnost svom nutritivnom obrascu. Takođe, primetio je da ljudi mogu da eksperimentišu sa zamenom šećera medom, ali da treba da imaju na umu da med ima slađi ukus, pa su manje količine potrebne, piše vecernji.hr.

Oznake:

konzumiranje medamedsirov med

Podeli

Zaprati Autor

Marija Ćirjak

Ostali članci

Boriša Simanić
Prethodni

Boriša Simanić zaplakao nakon Noletovih reči: Evo šta je najbolji teniser sveta rekao o košarkaškom asu

Šest stvari koje možete učiniti da sprečite demenciju
Sledeći

Šest stvari koje možete učiniti da sprečite demenciju

Sledeći
Šest stvari koje možete učiniti da sprečite demenciju
13.09.2023.

Šest stvari koje možete učiniti da sprečite demenciju

Prethodni
12.09.2023.

Boriša Simanić zaplakao nakon Noletovih reči: Evo šta je najbolji teniser sveta rekao o košarkaškom asu

Boriša Simanić

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine
    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine
    bend gutalax
    Posle svirke ovog benda drugačije ćete posmatrati svet: Bili smo na sumanutom koncertu i još uvek skidamo toalet-papir sa sebe
    CityMagazine
    brain rot
    Ovo su “najbolje” domaće brain rot pesme za 2025: Evo šta nam je sve iskakalo sa TikToka ali i iz frižidera
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖