Masline većina nas jede na nepristojan način: Stručnjak za bonton otkriva ispravan
Vilijam Hanson, jedan od najvećih britanskih stručnjaka kada su u pitanju dobri maniri, na svom Instagramu savetuje kako da budete uglađeni u najrazličitijim situacijama – od oblačenja, do ponašanja za stolom.
U jednom od postova donosi video kako pristojno jesti masline i dodaje da je jedna od najvećih dilema šta da radimo sa košticom ako želimo da se uglancamo.
“Na internetu ima mnogo gluposti o tome kako jesti masline. Ako vam je neko rekao da je pristojno pljunuti košticu na viljušku, ne znaju o čemu priča”, upozorava Vilijam, objašnjavajući da je ispravan način je da maslinu probušite čačkalicom, izvadite je prstima i stavite u usta. Ispljunite jamu u svoju ruku tako što ćete drugu rukom pokriti onu sa jamicom.
Britanski stručnjak za lepo ponašanje savetuje da je jedna od najvećih grešaka za stolom uživanje u hrani otvorenih usta.
“Siguran sam da naučnici imaju objašnjenje zašto hrana ima bolji ukus kada žvačemo otvorenih usta. U Aziji se hrana žvaće da bi se usisao vazduh koji pojačava ukus, ali na Zapadu nije uobičajeno da otvarate usta dok jedete i pokazati njegov sadržaj kao mešalica za beton”, rekao je Hanson.
Na listi stvari koje nikada ne treba da radimo u restoranu je da ostavljamo mobilne telefone na stolu jer su leglo bakterija, ali i zato što je krajnje nepristojno upuštati se u sms poruke ili društvene mreže tokom druženja.
Jedno od dobrih starih pravila koje nikada ne izlazi iz mode je držanje laktova na stolu, što je zabranjeno. Ne samo da laktovi na stolu ne izgledaju lepo, već smetaju i komšijama za stolom. Dok ih ne iskoristimo za jelo, najpristojnije je držati ruke u krilu.
Jedina prihvatljiva hrana koju možete jesti u pokretu, savetuje Hanson, su bombone od mentola. Hrana od koje se ježimo dok šetamo gradom bolje je jesti sedeći na klupi. Takođe je manji rizik od prljanja.
Na spisku zabranjenog ponašanja za stolom je sečenje hrane viljuškom umesto noža, prebiranje zuba prstima, kao i lizanje prstiju – ma koliko jelo bilo ukusno, piše punkufer.hr.