Popularna vrsta piva mogla bi da vam ugrozi zdravlje: Zbog specifičnog sastava podložna je razvoju opasnih bakterija?
Studija je pokazala da bi konzumacija bezalkoholnog piva mogla da vas dovede u opasnost od gadnih bakterija, piše The Sun.
Kraft piva s nula posto alkohola mogu da postanu plodno tle za razvoj bakterija poput ešerihije koli i salmonele, otkrili su američki istraživači. To znači da bi moglo biti bolje držati se običnog piva u umerenim količinama, sugerisali su.
“Tradicionalno pivo se generalno smatra sigurnim od patogena koji se prenose hranom zbog nekoliko prepreka koje uključuju: koncentraciju alkohola, gorke kiseline hmelja, nizak pH, velike količine otopljenog ugljen dioksida i niske nivoe kiseonika”, rekla je dr En Čarls-Vegdal sa Univerziteta Kornel.
“Kada je jedna ili više od ovih prepreka odsutna ili je na nedovoljnom nivou, pivo može da postane osetljivo na preživljavanje i rast patogena”, dodala je.
Bezalkoholnim ili niskoalkoholnim pivima raste popularnost, a njihova prodaja je skočila za 23 posto tokom prošle godine u poređenju s prethodnih 12 meseci. Ta pića se često smatraju zdravijom alternativom, jer istraživanja pokazuju da smanjuju štetu koju piće nanosi organizmu.
Alkoholno pivo pijte umereno!
Redovno konzumiranje previše alkohola može da poveća rizik od bolesti uključujući bolesti srca, jetre i rak. Ali, stručnjaci preporučuju umerene količine.
Najnovija studija, objavljena u časopisu “Journal of Food Protection”, proučila je potencijalnu opasnost koju bezalkoholna piva mogu predstavljati kada je u pitanju utočište bakterija. Istraživači su stavili male količine pet sojeva bakterija uključujući E. coli i salmonelu u bezalkoholna i niskoalkoholna piva.
Piva su zatim stavljena u skladišta na 4°C i 14°C na 63 dana da se vidi hoće li bakterije preživeti. Otkrili su da se one razvijaju u pivu bez alkohola na obe temperature.
Pivo s niskim procentom alkohola od 3,2 posto, a koje je držano na 4°C nije sadržavalo bakterije, ali su male količine njih pronađene na 14°C.
“Ova studija pokazuje potrebu da proizvođači pića daju prioritete i održavaju planove sigurnosti hrane zajedno s praksama specifičnim za proizvođače piva s niskim i bezalkoholnim udelom”, istakla je dr Čarls-Vegdal.