Slavsko žito, recept naših baka
Slavsko žito obavezno je na slavskoj trpezi i danas ga malo domaćica pravi, uglavnom se kupuje. Ali evo kako su to radile naše bake.
Potrebno je:
Bela, krupna pšenica, možete da je kupite u marketima
Malo šećera (po ukusu)
Orašasti plodovi (npr. mleveni orasi, malo badema, lešnika)
Muskatni orah, opciono
Koraci:
Priprema pšenice:
Očistite belu, krupnu pšenicu i potopite je u lonac sa čistom vodom dva dana pre slave. Ostavite je da odstoji preko noći. Ako nemate dva dana, odmah počnite sa kuvanjem.
Ujutro stavite pšenicu da se kuva na tihoj vatri, uz povremeno mešanje. Budite oprezni jer pšenica može lako da zagori. Kada voda provri dovoljno je 20 minuta kuvanja.
Treba da prenoći:
Lonac u kom se kuvala pšenica umotajte u ćebe i ostavite da prenoći.
Mlevenje (ako želite):
Sutradan, rano ujutro, ako želite sameljite pšenicu u mašini za mlevenje mesa ili blenderu. Možete da ostavite i cela zrna.
Dodavanje šećera:
Pomešajte samleveno žito sa malo šećera kako biste mu dali lepši ukus. Količinu šećera možete prilagoditi svom ukusu. Ako želite dodajte i malo muskatnog oraha za lepšu aromu.
Ukrasavanje: Tradicionalno ukrašavanje slavskog žita uključuje orašaste plodove. Na primer, možete napraviti oblik krsta pomoću mlevenih oraha ili da koristite cele bademe, lešnike ili druge orašaste plodove. Budite kreativni u izboru ukrasa.
Običaji:
Pre nego što otpočnete sa mešenjem ili mlevenjem žita, tradicija nalaže da se domaćica prekrsti.
Prvi zalogaj žita obično uzima sveštenik ili domaćin.