• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Slavsko žito, recept naših baka
Slavsko žito, foto Shutterstock

Slavsko žito, recept naših baka

CityMagazine
06.11.2023. 1 min Recepti

Slavsko žito obavezno je na slavskoj trpezi i danas ga malo domaćica pravi, uglavnom se kupuje. Ali evo kako su to radile naše bake.

Potrebno je:

Bela, krupna pšenica, možete da je kupite u marketima
Malo šećera (po ukusu)
Orašasti plodovi (npr. mleveni orasi, malo badema, lešnika)

Muskatni orah, opciono

Koraci:

Priprema pšenice:
Očistite belu, krupnu pšenicu i potopite je u lonac sa čistom vodom dva dana pre slave. Ostavite je da odstoji preko noći. Ako nemate dva dana, odmah počnite sa kuvanjem.
Ujutro stavite pšenicu da se kuva na tihoj vatri, uz povremeno mešanje. Budite oprezni jer pšenica može lako da zagori. Kada voda provri dovoljno je 20 minuta kuvanja.

Treba da prenoći:
Lonac u kom se kuvala pšenica umotajte u ćebe i ostavite da prenoći.

Mlevenje (ako želite):
Sutradan, rano ujutro, ako želite sameljite pšenicu u mašini za mlevenje mesa ili blenderu. Možete da ostavite i cela zrna.

Slavski kolač, tradicionalni recept od četiri sastojka


Dodavanje šećera:
Pomešajte samleveno žito sa malo šećera kako biste mu dali lepši ukus. Količinu šećera možete prilagoditi svom ukusu. Ako želite dodajte i malo muskatnog oraha za lepšu aromu.

Ukrasavanje: Tradicionalno ukrašavanje slavskog žita uključuje orašaste plodove. Na primer, možete napraviti oblik krsta pomoću mlevenih oraha ili da koristite cele bademe, lešnike ili druge orašaste plodove. Budite kreativni u izboru ukrasa.



Običaji:
Pre nego što otpočnete sa mešenjem ili mlevenjem žita, tradicija nalaže da se domaćica prekrsti.
Prvi zalogaj žita obično uzima sveštenik ili domaćin.

Oznake:

slavsko žito

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Bomba torta, stari recept
Prethodni

Bomba torta, stari recept

Sarma, recept Steve Karapandže
Sledeći

Sarma, recept Steve Karapandže

Sledeći
Sarma, recept Steve Karapandže
06.11.2023.

Sarma, recept Steve Karapandže

Prethodni
06.11.2023.

Bomba torta, stari recept

Bomba torta, stari recept

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    avatar vatra i pepeo
    Velika IMAX premijera novog 3D spektakla „Avatar: Vatra i pepeo”
    CityMagazine
    asonanca
    Album prvenac benda Asonanca: Lagana fank vožnja kroz život (SPOT)
    CityMagazine
    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖