• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Doboš torta
Doboš torta, foto: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Doboš torta, recept slavnog poslastičara koji je izmislio

CityMagazine
11.11.2023. 2 min Recepti

Najpoznatija mađarska torta je Doboš torta, koja je prvi put napravljena za mađarsku državnu izložbu 1885. godine.

Recept je osmislio Jožef C. Doboš, vlasnik najpoznatije poslastičarnice u Budimpešti.

Pored kvalitetnih slatkiša, kolača i torti, Doboš je prodavao i fine sireve i vina. Bio je poznat i po svojim knjigama i tehničkim izumima za kuhinju, ali je zahvaljujući torti postao slavan.

Doboš je prvi put predstavio tortu na Nacionalnoj izložbi u Budimpešti 1885. godine, a među prvima su je probali austrougarska kraljica Elizabeta i njen suprug Franc Jozef.

Totalno drugačija od tradicionalnih torti, brzo je osvojila srca ljudi i postala poznata u Evropi, da bi nakon toga proslavila svoj status širom sveta.

Originalna Doboš torta je postala stvar prestiža, pa su tako razni poslastičari pokušali da naprave svoju verziju, svetom je kružilo čak 120 recepata, od kojih se nijedan nije približio izvornom receptu.

Doboš je dugo čuvao tajnu svog recepta, ali je kao penzioner 1906. godine, zaveštao originalni recept Udruženju poslastičara Budimpešte.

Glazura od prženog šećera, koja je postala znak raspoznavanja ove torte, imala je i posebnu namenu, a trebala je da spreči isušivanje torte i time joj produži vek trajanja.

SASTOJCI:

Za kore:

6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 kesica vanilin šećera

Za fil:

4 jajeta
150 g šećera
150 g čokolade
150 g putera
1,5 kesica vanilin šećera

Za glazuru:

200 g šećera
3 kašike vode

Reform torta, recept za kraljicu Balkana

PRIPREMA:

Odvojite belanca i žumanca. Umutite belanca, dodajte šećer i vanilin šećer, mutite dok ne dobijete čvrst šne. Postepeno dodajte žumanca i mutite dok se sve sjedini. Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 200°C oko 20 minuta. Ponovite postupak dok ne dobijete 5-6 kora.

Penasto umutite jaja sa šećerom, kuvajte na pari dok ne ključa, ostavite nakon ključanja još 10 minuta. Dodajte čokoladu i vanilin šećer, kuvajte dok se ne istopi. Dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Sipajte fil u posudu, pokrijte folijom i ostavite da se stegne.

Mažite hladan fil preko kora i ređajte dok ne utrošite sve. Premažite celu tortu filom.

Upržite šećer sa vodom, pazite da ne pregori, pa prelijte tortu dok je glazura još vruća. Zasecite vrelim nožem i ukrasite po želji.

Oznake:

doboš torta

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Oženi me piletina
Prethodni

Da li ste čuli za “oženi me” piletinu? Viralni recept sa Tiktoka uz koji kao gratis prilog ide i verenički prsten

Pet grešaka zbog kojih nam pržene lignje ispadnu loše kad ih pripremamo kod kuće
Sledeći

Pet grešaka zbog kojih nam pržene lignje ispadnu loše kad ih pripremamo kod kuće

Sledeći
Pet grešaka zbog kojih nam pržene lignje ispadnu loše kad ih pripremamo kod kuće
11.11.2023.

Pet grešaka zbog kojih nam pržene lignje ispadnu loše kad ih pripremamo kod kuće

Prethodni
10.11.2023.

Da li ste čuli za “oženi me” piletinu? Viralni recept sa Tiktoka uz koji kao gratis prilog ide i verenički prsten

Oženi me piletina

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖