Proja, stari recept “na šolju”
Proja je tradicionalno srpsko jelo koje se pravi od kukuruznog brašna i obično se služi kao prilog uz razna jela.
Proja se često poslužuje uz kiselo mleko, pavlaku, sir, ajvar ili neko drugo omiljeno srpsko jelo. Ovo jednostavno jelo je omiljeno u mnogim domaćinstvima i često se priprema za razne prilike, kao deo tradicionalnih obroka.
Evo jednostavnog recepta za proju, potrebno je da koristite šolju od 2 deci.
Sastojci:
2 šolje kukuruznog brašna
1 šolja pšeničnog brašna
1 prašak za pecivo
1/2 kašičice soli
2 šolje jogurta
2 jaja
1/2 šolje ulja
Uputstvo:
Pomešajte kukuruzno brašno, pšenično brašno, prašak za pecivo i so u velikoj posudi.
Dodajte jogurt i dobro promešajte.
U drugoj posudi umutite jaja i dodajte ih smesi, zajedno s uljem.
Dobro sjedinite sve sastojke dok ne dobijete homogenu smesu.
Smesu sipajte u podmazanu tiganj ili pleh.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 30-40 minuta, ili dok proja ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.
Izvadite iz rerne i ostavite da se proja ohladi pre sečenja.
No Comment! Be the first one.