Pops, recept bez keksa
Ovaj recept za kolačiće na štapiću je savršen za rođendane, venčanja ili bilo koju posebnu priliku gde su potrebni slatkiši!
Svi vole kolače na štapiću, a ovaj svestrani recept je jednostavan za pravljenje.
Kolačići na štapiću su lepi mali zalogaji deserta umesto velikih kriški kolača ili pita.
Da li mislite da su kolačići na štapiću rezervisani samo za poslastičarnice? Razmislite ponovo!
Ovi jednostavni kolačići na štapiću imaju tajni, skraćeni sastojak: gotovo kupljeno testo! Poželećete da obeležite ovaj najbolje ocenjeni recept za kolačiće na štapiću – vraćaćete mu se iznova i iznova.
Šta su kolačići na štapiću?
Kolačić na štapiću je kuglica od kolača (pečen kolač oblikovan u kuglice i umačen u preliv od kandiranog voća) na štapiću, da podseća na lizalicu. Iako su kolačići na štapiću postojali pre verzije ovog lanca kafića, ova ugriz-veličina poslastica doživela je porast popularnosti nakon što su ih dodali na meni u Starbucksu 2011. godine.
Kolačići na štapiću se mogu poslužiti obični, ali češće su preliveni šarenim posipima ili ukrasima od šećera.
Sastojci za kolačiće na štapiću:
Patišpanj, napravićete ga lako.
Pazite samo da vam ne pregori kada ga pečete.
Čokoladni preliv
Možete koristiti gotov čokoladni preliv ili jednostavno, možete istopiti čokodale na pari i igrati se.
Štapići za lizalice
Ne bi to bio kolačić na štapiću bez štapića za lizalice! Dakle, štapići za ražnjiće najbolje mogu da imitiraju štapić za lizalice, samo treba da ih isečete, recimo na 3 dela.
Kako napraviti kolačiće na štapiću:
Pronaći ćete potpuni, korak-po-korak recept ispod – ali evo kratkog pregleda onoga što možete očekivati kada pravite ove jednostavne kolačiće na štapiću:
Sastojci za patišpanj:
5 celih jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
Za mešenje:
150 gr putera
malo soka od narandže
Za ukrašavanje:
bela čokolada
crna čokolada
mrvice za kolače u boji
štapići za sladoled ili štapići za lizalice ili štapići za ražnjiće, bilo šta što može da imitira štapić za lizalicu
Priprema:
Patišpanj: Odvojte belanca od žumanaca i umutite čvrst šne. Kada ste pri kraju dodajte jedno po jedno žumance, zatim šećer, i prašak za pecivo. Lepo sjedinite sve sastojke, pa dodjajte brašno, ali ga umešajte varjačom. Rerna vam je zagrejana na 200, smanjite na 180 stepeni, smesu sipajte u dobro namašćen pleh i stavite da se peče oko 20 do 30 minuta, zavisi od rerne. Čačkalicom proverite da li je patišpanj gotov, kada je zabodete i izvučete na stranicama se ništa neće zadržati, i kolač je gotov.
Ostavite kolač da se ohladi, a onda ga izmrvite. Dodajte puter mesite, dodajte sok od narandže, malo po malo dok ne dobijete savršenu smesu koju možete da oblikujte, a on ostaje čvrsta.
Možete u jedan deo smese da dodate kakao, otopljenu čokoladu, kokos…šta vam padne na pamet. Možete da se igrate ukusima.
Sada smesu oblikujete u kuglice. U kuglicu zabodete štapić i sve zajedno umočite u otopljenu čokoladu, pa u mrvice.
Ako želite da budu savršene najbolje bi bilo da ih ređate u cediljki koja je naopako okrenuta, tako da kuglice gore izgledaju savršeno i kada se čokolada stegne.
Kako čuvati kolačiće na štapiću:
Stavite završene kolačiće na štapiću u hermetički zatvorenu posudu postavljenu papirom za pečenje. Čuvajte u frižideru, mogu da stoje do pet dana.
Da li se kolačići na štapiću mogu zamrznuti?
Da! Možete zamrznuti kolačiće na štapiću. Međutim, najbolje je zamrznuti ih bez preliva. Kolačiće možete umačiti u preliv pre nego što planirate da ih poslužite: rasporedite kuglice na pleh, pokrijte ih i zamrznite najmanje tri sata ili preko noći. Prebacite sada zamrznute kuglice, sa sve štapićima u zip-top kese sa datumom, a zatim ih ravnomerno umotajte u jedan sloj aluminijumske folije. Mogu da stoje zamrznite do šest meseci. Odmrznite u frižideru pre nego što ih premažete.