• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Lisnato testo
Lisnato testo, foto: Shutterstock

Lisnato testo, recept bez greške

CityMagazine
24.11.2023. 2 min Recepti

Pravljenje lisnatog testa od nule je izazovan, ali proces koji vam na kraju pruža satisfakciju.

Veoma je zadovoljavajuće posmatrati kako se testo nadima u tankim, delikatnim slojevima, čineći ga savršenim za doručak i za domaća primamljiva predjela.

Ako ste ikada želeli napraviti autentično lisnato testo od nule, koristite ovaj recept!

Ako vaši ukućani vole lisnato testo, a praznici se bliže, napravite domaću verziju, kojoj ne može da priđe ni testo iz najbolje pekare.

Hleb, recept bez mešenja: Treba vam 3 minuta aktivnog napora za najbolji rustični hleb na svetu

Sastojci:

  • 5 šolja brašna za hleb
  • 2 ½ kašičice soli
  • 2 šolje vode, ili po potrebi
  • 2 šolje neslanog putera, na sobnoj temperaturi

Uputstvo:

  1. Pomešajte brašno i so u velikoj posudi. Postepeno dodavajte vodu dok se testo ne sjedini dovoljno da očisti strane posude. Možda vam neće biti potrebna cela količina vode. Oblikujte u ravnu loptu i ostavite da odstoji najmanje 10 minuta.
  2. Stavite puter između dva lista plastične folije i izlupajte ga u ravnu ploču pomoću oklagije ili nekog drugog teškog predmeta. Stavite u frižider dok ne stegne, otprilike 20 minuta.
  3. Na blago pobrašnjenoj površini razvijte testo u veliki pravougaonik debljine oko 2 cm. Stavite disk hladnog putera u sredinu i preklopite oba kraja tako da je potpuno obavijen testom. Ponovo razvijte testo, pazeći da puter ne probije kroz testo, dok ne postane debljine oko 2 cm.
  4. Preklopite ga u trećine. Ovo je prvo “okretanje”. Rotirajte testo za 90 stepeni i ponovo razvijte u pravougaonik. Preklopite ga tri puta. Do tog trenutka, puter počinje da se zagreva. Stavite testo na pleh. Previnte ga jednom, pa još jednom i prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider najmanje 30 minuta.
  5. Ponovite ovaj postupak valjanja, preklapanja i prevrtanja još dva puta, a zatim stavite u frižider dok se ne stegne. Uvijte i stavite u frižider. Testo je sada spremno za razvijanje i korišćenje u bilo kojem receptu koji zahteva lisnato testo.

Saveti za pečenje:

Razvijte testo što tanje, do 0,5 cm, kako biste napravili peciva. Pecite u zagrejanoj rerni od najmanje na najmanje 200 stepeni C da biste postigli maksimalno nadimanje vašeg lisnatog testa.

Vreme pripreme: 1 sat i 40 minuta

Ukupno vreme: 1 sat i 40 minuta

Porcije: 24

Oznake:

lisnato testo

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Zaboravite na zapršku: Zgusnite jela na kašiku na zdraviji način uz pomoć samo jedne namirnice
Prethodni

Zaboravite na zapršku: Zgusnite jela na kašiku na zdraviji način uz pomoć samo jedne namirnice

pops
Sledeći

Pops, recept bez keksa

Sledeći
pops
24.11.2023.

Pops, recept bez keksa

Prethodni
22.11.2023.

Zaboravite na zapršku: Zgusnite jela na kašiku na zdraviji način uz pomoć samo jedne namirnice

Zaboravite na zapršku: Zgusnite jela na kašiku na zdraviji način uz pomoć samo jedne namirnice

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Letnja čarolija u Arilju: ARLEMM počinje uz zvuke klasike i džeza
    Letnja čarolija u Arilju: ARLEMM počinje uz zvuke klasike i džeza
    CityMagazine
    MMF
    Zoster ponovo na MMF-u: Nedelja koja ne liči na kraj festivala
    CityMagazine
    exit
    Organizatori EXIT festivala povodom izjave gradonačelnika Novog Sada: „Jedina politička zloupotreba je pokušaj cenzure i gušenja Exita“
    CityMagazine
    arlemm
    Otvaraju se vrata muzičkog Makonda u Arilju – počinje festival ARLEMM
    CityMagazine
    čedomir petrović
    Čedomir Petrović u seriji “Vruć vetar” je tumačio lik kog smo zaboravili – a čiji izum bi nam danas itekako dobro došao
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖