Ovo vreme doručka i večere može da poveća rizik od srčanih bolesti
Istraživanje koje je analiziralo zdravlje i ishranu 100.000 ljudi, otkrilo je da je svaki sat važan kada je u pitanju vreme za obrok.
Raniji doručak i večera su bolji za prevenciju srčanih bolesti i moždanog udara.
Stručnjaci iz nekoliko evropskih institucija rekli su da nalazi ukazuju da “vreme obroka” kao i “nutritivni kvalitet” može uticati na zdravlje srca.
Prethodno istraživanje je otkrilo da jedenje u “‘pogrešno vreme” može da poveća rizik od dijabetesa i raka.
Smatra se da vreme naših obroka, zajedno sa izlaganjem svetlu, utiče na naše naše zdravlje.
Najnovije istraživanje je proučavalo zdravstvene podatke 103.389 ljudi iz NutriNet-Sante, projekta pokrenutog 2009. za proučavanje veze između ishrane i zdravlja.
Evropski naučnici su otkrili da za svaki sat kada neko pomeri doručak, postoji šest odsto rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Na primer, ako je jedna osoba prvi obrok jela u 7 ujutro, a druga u 10 ujutro, druga osoba bi imala 18 odsto veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti tokom svog života.
Istraživanje objavljeno u Nature Communications, pokazala je da su ljudi koji su poslednji obrok jeli posle 21 sat beležili su povećanje rizika od 28 odsto razvoja cerebrovaskularnih bolesti kao što su moždani udar i aneurizma mozga u poređenju s onima koji su jeli svoj poslednji obrok pre 20 sati, prenosi klix.ba.